Linkovi

Hag: Miroslav Bralo dobio 20 godina zatvora


Bivsi pripadnik vojne policije HVO, koji je jula ove godine priznao krivnju za uccessche u napadu na selo Ahmiche osudjen na 20 godina zatvora. Da nema olaksavajucih okolnosti, istice se u sazzetku presude, Pretresno vijeche bi izreklo kaznu od najmanje 25 godina zatvora...Uz ocjenu da su zloccini koje je,prema vlastitom priznanju, poccinio Miroslav Bralo "izuzetno tesski i izopacceni", Pretresno vijeche Hasskog suda ga je danas osudilo na 20 godina zatvora.

Ovaj bivssi pripadnik vojne policije HVO je jula ove godine priznao krivnju za uccessche u napadu na Ahmiche, 6. aprila 1993. godine, 21 ubistvo, visestruko silovanje jedne Bossnjakinje i protivpravno zatoccavanje civila.

Bralo je bezuvjetno priznao krivnju po svim tacckama optuzznice, na ssta je tuzziteljstvo zatrazzilo kaznu od najmanje 25 godina zatvora, bez moguchnosti ranijeg pusstanja na slobodu.

U odredjivanju kazne , Sudsko vijeche je konaccno uzelo u obzir tezzinu ccina, koji ocjenjuje kao " ccitav niz uzassnih zloccina koji se moraju jasno osuditi".

Posebno otezzavajuchim hasske sudije nalaze efekte koje su poccinjeni zloccini ostavili na zzrtve, kojima su "unissteni zzivoti i egzistencija" i nanijete ogromne trajne boli i patnje".

Za takve zloccine, prema sudijama, ne mozze postojati nikakav izgovor niti opravdanje, a obracajuci se Bralu, sudija Bonomi je rekao da za njegova djela "ne moze postojati izgovor ili opravdanje", niti su jasni njihovi razlozi.

Ti zloccini zasluzzuju kaznu od najmanje 25 godina zatvora, naglassava se o sudskoj odluci. Medjutim, Vijeche je ipak zakljuccilo da u sluccaju Miroslava Brale postoje okolnosti koje idu u prilog smanjenju kazne od planirane 25 godine zatvora, kao ssto su priznanje krivice, kajanje, predaja i saradnja sa istrazziteljima.


XS
SM
MD
LG