Linkovi

Amerika planira smjestanje manjeg broja snaga u j.istocnoj Evropi


Na desetom skupu ministara odbrane Sjedinjenih Država i deset zemalja jugoistočne Evrope, jučer održanom u Washingtonu, Ukrajina je postala 11 članica procesa SEDM, a ministri su se dogovorili o slanju multinacionalne brigade u Afganistan, i suglasili o potrebi boljeg organiziranja mirovnih snaga na Kosovu, kako bi one bile efikasnije i fleksibilnije. Većina razgovora održana je iza zatvorenih vrata, a na pres konferenciji uz prisustvo svih 11 ministara zemalja članica Moldavije, kao promatrača i BiH i Srbije i Crne Gore kao gostiju, američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je rekao da je ostvaren veliki progres u 9 godina postojanja ovog procesa okupljanja zemalja jugoistočne Evrope u cilju promoviranja mira i stabilnosti u regionu, jačanja suradnje i regionalne sigurnosti, i podrške NATO programu Partnerstva za mir. Ukrajina je primljena kao 11 članica, a gospodin Rumsfeld je rekao da su se ministri složili o slanju jedne multinacionalne brigade, u februaru sljedeće godine, koja bi trebala pomoći u procesu obnove Afganistana. To je prvi put da je SEDM pristao na razmještanje vojnika izvan Europe.

U procesu SEDM nalaze se Albanija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Ukrajina, Italija, Grčka, Turska i Sjedinjene Države.

Na konferenciji za novinare domaćin skupa, Donald Rumsfeld, izjavio je da nije bilo službenih razgovora o stacioniranju velikog broja američkih vojnika u istočnoevropskim zemljama. Državna tajnica, Condoleezza Rice potpisala je jedan takav ugovor u Rumuniji. Umjesto toga, naglasio je prvi čovjek Pentagona, Sjedinjene Države žele postizanje sporazuma o stalnom razmještanju manjeg broja snaga te prebacivanju dodatnih snaga preko tih baza u ovisnosti od potreba.

Rumunski ministar obrane, Teodor Atanasiu pozdravio je sporazum njegove zemlje sa Sjedinjenim Državama kazavši da će Rumunjska od toga imati višestruku korist kao što su zajedničke vojne vježbe, unaprjeđivanje vojne tehnologije, te ekonomska korist od prodavanja roba i usluga američkim vojnicima.

Bugarski ministar obrane, Veselin Bliznakov je rekao da je ostvaren dobar napredak u pregovorima oko američkog korištenja nekih bugarskih vojnih baza. On je predvidio da će sporazum biti postignut do marta.

Američki ministar odbrane, Donald Rumsfeld je na konferenciji za novinare rekao da su učesnici foruma saglasni da je na Kosovu, posebno zahvaljujući prisustvu medjunarodnih vojnih snaga, u proteklom periodu ostvaren napredak, ali da je uočena potreba da se KFOR učini efikasnijim i fleksibilnijim. Ministar Rumsfeld je rekao da su svi ministri izrazili zadovoljstvo planom te onim što je nazvao konstruktivnim načinom na koji se strane na Kosovu kreću kao konačnom rješenju statusa te pokrajine.

Albanski ministar obrane, Fatmir Mediu je rekao da i u slučaju da Kosovo nakon pregovora dobije neovisnost Albanija nije zainteresirana za ujedinjenje i da do toga neće doći. Prema njegovim riječima, Tirana nema namjere pripajanja Kosova.

Skupina ministara obrane zemalja jugoistočne Europe promovira i regionalnu suradnju na pitanjima sprječavanja trgovine oružjem, granične sigurnosti, anti-terorističkih mjera, vojnih istraživanja i slično.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine, Nikola Radovanović, čija zemlja ima status gosta izrazio je nadu da će BiH, kao i Srbija i Crna Gora uskoro postati članovi inicijative SEDM.

XS
SM
MD
LG