Linkovi

A.Terzić: Mi smo već pokazali da možemo voditi ekonomsku politiku koja je usmjerena ka stabilizaciji


Danas je bh premijer, Adnan Terzić, zajedno sa finansijskim autoritetima države i entiteta, posjetio Brisel. Svrha posjete je susret sa predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke i razgovor o finansijskim perspektivama zemlje.

Prema bh premijeru, uporedo sa sve boljim finansijskim rezultatima "poslovanja" BiH, naglašavaju se, neočekivano, sve ozbiljnija upozorenja Medjunarodnog monetarog fonda o ozbiljnom deficitu države. Drugačiji pogledi na to pitanje, razlozi su današnjem okupljanju u Briselu, naglašava se u delegaciji iz Sarajeva.

Pored toga, bh premijer će naglasiti obaveze koje stoje pred zemljom- dalje smanjenje troškova njenog funkcionisanja, uz istovremeno jačanje funkcija državnih institucija. Čini se da u tome ima podršku predstavnika Evropske komisije, koji takodje prisustvuju briselskom susretu.

Terzić:
Mogu li zahtijevi i uslovi koje MMF postavlja pred BiH biti snažniji i jači od naše nasušne potrebe da predjemo evropski put i postanemo članica EU. U tom pogledu očekujemo i podršku EU.

VOA: Da li na kraju očekujete da će MMF uvažiti vaše razloge i presložiti svoje prioritete.

Terzić:
Teško je očekivati da će MMF uvažiti razloge bilo koje zemlje pa tako i BiH, ali može smanjiti pritisak, može smanjiti svojevrsne ucjene koje postavlja pred naše budžete. Mi smo već pokazali da bez stand by aranžmana možemo voditi ekonomsku politiku koja je usmjerena ka stabilizaciji. Ja danas imam prezentaciju koja će jasno pokazati da se svake godine smanjivao budžetski deficit u BiH da bi ove godine došli do budžetskog suficita.

XS
SM
MD
LG