Linkovi

Parlamentarni izbori u Egiptu


Egipćani su izašli na glasanje u trećem i završnom krugu izbora. Oni su glasali za izbor preostalih 136 zastupnika u parlamentu. Izbori će biti ponovljeni u distriktima u kojima kandidati nisu osvojili najmanje 50 procenata glasova.

U prva dva kruga glasanja kandidati Nacionalne demokratske partije predsjednika Hosnija Mubaraka osvojili su 201 od ukupno 302 poslanička mjesta. Kandidati koje je podržavalo Muslimansko bratstvo osvojili su 76 mjesta. Mada je kandidatima koji su povezani sa vjerskim grupama bilo zabranjeno da učestvuju na izborima, članovi Muslimanskog bratstva, osnovanog još 1928. godine sa motom ”Islam je odgovor,” su na izborima učestvovali kao nezavisni kandidati.

Druge opozicione grupe u do sada obavljenim krugovima glasanja osvojile su 25 zastupničkih mjesta u egipatskom parlamentu.

Tokom izbora bilo je slučajeva nasilja, a prilikom glasanja 9. novembra ubijen je i jedan Egipćanin. Prema izjavama predstavnika jedne nezavisne organizacije koja se zalaže za poštivanje ljudskih prava, tokom trećeg kruga glasanja policija pucala na masu na biralištu u gradu Baltim. Tada je poginuo još jedan Egipcanina, dok su mnogi ranjeni.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Sean McCormack izrazio je zabrinutost Sjedinjenih Države zbog nasilja do kojeg je došlo prilikom izbora.

McCORMACK: Odgovornost je egipatske vlade da obezbijedi za sve Egipćane atmosferu u kojoj će se oni osjećati slobodnim da na miran način izraze svoju volju, da se ne plaše, ili da im ne bude branjeno da glasaju.

Izbori u Egiptu su važan korak u procesu demokratskih reformi u toj zemlji i regionu - takođe je ocijenio gospodin McCormack.


XS
SM
MD
LG