Linkovi

Saradnja na lociranju lica sa haške liste daje konkretne rezultate


Predstavnici Haškog tribunala su načelno zadovoljni saradnjom Republike Srpske sa ovim sudom ali se od zvaničnika ovog entiteta očekuje privođenje svih lica sa javne liste Haškog trbunala. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, po povratku iz Haga, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević.

«Nije bilo govora o jasnim i preciznim datumima po pitanju potpunog zadovoljenja saradnje sa Haškim tribunalom. Gospođa Karla del Ponte je insistirala na pozicioniranju da to mora biti u što kraćem vremenskom roku i da, zaista, ona očekuje u toku ove godine rezultate. Sa naše strane je jasno rečeno da mi ne možemo govoriti o nikakvim datumima, o nikakvom specifičnom datumu za ispunjenje obaveze, nego da se čine toliki napori i takve aktivnosti koje, zaista, nama daju jedan optimizam i da ćemo mi, zaista, težiti da ta saradnja bude u što skorijem vremenskom roku u potpunosti ispunjena.»

Matijašević nije želio da saopšti da li su u toku pregovori sa nekim od lica sa javne liste Haškog tribunala niti da potvrdi ili da demantuje da li MUP Republike Srpske posjeduje podatke o kretanju haških optuženika.

«Nemamo raspoloživih, kredibilnih, obavještajnih informacija koje potvrđuju da se bilo ko sa javne liste Haškog tribunala trenutno ili povremeno nalazi u Republici Srpskoj.»

Darko Matijašević je, međutim, naglasio da je poboljšana saradnja sa nadležnim institucijama u Federaciji te susjednim zemljama u pogledu lociranja lica sa haške liste što, po njemu, daje i konkretne rezultate.

XS
SM
MD
LG