Linkovi

Protiv terorista svim mjerama unutar američkih zakona i medjunarodnih obaveza


Condoleezza Rice je sa Rumunijom danas podpisala dogovor o uspostavljanju prve američke vojne baze u toj bivšoj članici Waršavskog pakta.

Ms. Rice je izjavila da će sporazum pomoći borbu protiv terorista, odajući priznanje Ruminiji kao jakom savezniku Sjedinjenih Država.

Američke snage su rumunsku zračnu bazu Mihail Kogalniceanu koristili za operacije u Afganistanu.

Tu istu bazu, prema izvještaju, Human Rights Watcha, CIA koristi kao tajni zatvor za ispitivanje osumnjičenih terorista, što Ruminija negira.

Ranije u Berlinu, državni skretar Condoleezza Rice je nastojala uvjeriti njemačkog kancelara Angelu Merkel da Sjedinjene Države ne dozvoljavaju korištenje mučenja u ispitivanju osumnjičenika u ratu protiv terorizma. Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon današnjih razgovora u Berlinu, američki državni sekretar i njen njemački domaćin su saopćile da su razgovarale o nedavnim navodima da CIA prebacuje osumnjičene teroriste u tajne zatvore u Istočnoj Evropi.

Gospodja Rice je rekla da će Sjedinjene Države koristiti sva legalna sredstva u borbi protiv terorista, njenim riječima, ”unutar okvira kojeg odredjuju naši zakoni i medjunarodne obaveze“.

Gospodja Merkel je kazala da nove prijetnje traže odgovarajuće odgovore, ali je naglasila da to treba biti izbalansirane izmedju demokratskih principa i omogućavanja obavještajnim službama da rade svoj posao. Ona se, takodjer, zahvalila američkoj državnoj tajnici na potvrdjivanju američke opredjeljenosti da ostane dosljedna medjunarodnim obavezama i ne koristi mučenje.

XS
SM
MD
LG