Linkovi

Prva žena svjedok na sudjenju Saddamu Husseinu


Prva žena svjedok pojavila se na sudjenju Saddamu Husseinu i njegovih sedam suoptuženika. Njen glas je elektronski modificiran, kako bi se zaštitio njen identitet, i bila je skrivena dok je govorila na specijalnom sudu u Bagdadu.

Jecajući, ona se podsjetila kako je bila mučena i prisiljena da svuče odjeću nakon što su je pritvorili agenti sigurnosti u predominantno šiitskom gradu Dujail, mjestu u kojem je 1982. godine pokušan atentat na Saddama Husseina.

Iz tog grada su svjedočila još četvorica svjedoka i sudija je odgodio suđenje do srijede. Jedan od njih je opisao kako su njega i rođake tukli agenti obavještajne službe 19 dana i kako su nakon toga proveli tri godine u jednom pustinjskom zatvoru.

Zbačeni irački lider, ukoliko se proglasi krivim, može dobiti smrtnu kaznu. On je danas sjedio ćuteći, praveći bilješke četvrtog dana sudjenja na kojem je svjedočila žena identificirana kao Svjedok A.

U ponedjeljak su dva svjedoka, Ahmed Mohammed Hassan i Jawad Abdul-Aziz, iznijeli jeziva svjedočenja o ubistvima i mučenjima u gradu Djuail, koja su navodno naredili članovi Saddamovog režima.

XS
SM
MD
LG