Linkovi

Olaksana ogranicenja unosenja ostrih predmeta u avione


Predstavnici američke agencije za sigurnost transporta su prije neki dan najavili da će olakšati ograničenja kada su pitanju stvari koje putnici mogu u ručnom prtljagu unijeti u avion. U agenciji se nadaju će tim mjerama putovanja avionom učiniti i lakšim i sigurnijim.

Odvijači, turpijice, nožići i makazice..... Nakon otmice aviona 11. septembra 2001. godine kada su otmičari bili naoružani noževima za otvaranje kutija, svim avio-putnicima bilo je zabranjeno sa sobom unijeti bilo šta oštro u avion. Sada više ne, jer odgovorni u agenciji odgovornoj za sigurnost avio-saobraćaja vjeruju da je vrijeme da se putnicima dozvoli unošenje malih oštrih predmeta.

Prilikom rentgenskog pregleda prtljaga, svaki četvrti kofer je otvaran da bi se zabranjene stvari odstranile. Nove, blaže mjere će ubrzati pregled prtljaga i omogućiti radnicima koji to obavljaju da pažnju usmjere na mnogo opasnije sadržaje... eksploziv na primjer.

Predviđen je i pregled prtljaga metodom slučajnog odabira koja će varirati od aerodroma do aerodroma.Jim May, predsjednik Udruženja avio-prevoznika

Agencija za sigurnost transporta poboljšava vlastiti sistem, preraspoređuje svoje ljude i tehniku tamo gdje je to najpotrebnije. Mislim da je to jako dobro.

Reakcije avio-putnika su pomiješane.

Jedan putnik misli da je niko nikoga ne može povrijediti malom turpijom za nokte ili sličnom stvarčicom.

A druga putnica opet kaže da to nije dobra ideja, s obzirom na ono što se desilo 11. septembra.

Neke stjuardese, piloti i članovi porodica žrtava napada izražavaju oprez. Carie Lemack, čija je majka poginula 11. septembra kaže:

Mislim da bi trebalo punu pažnju posvetiti eksplozivnim napravama. Naravno, ne smije se zanemariti obično oružje.

Stručnjaci smatraju da je, uz federalne maršale u avionima, blindirana vrata pilotskih kabina i druge sigurnosne mjere, mogućnost da teroristi otmu avion uveliko smanjena nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.

XS
SM
MD
LG