Linkovi

Americki drzavni sekretar Rice krenula na evropsku turneju


Američka državna tajnica Condoleeza Rice je danas pred put u Evropu, stala u odbranu američke politike držanja zatvorenika , iako nije izričito spomenula navode o tajnim zatvorima CIA-e u istočnoj Evropi. Gospodja Rice je insistirala na tome da je zatvorska politika u skladu s američkim zakonima i medjunarodnim dogovorima, dodajući kako Sjedinjene Države ne dozvoljavaju mučenje ni pod kojim uvjetima, niti prebacuju zatvorenike iz zemlje u zemlju radi mučenja.

Evropska unija je od Washingtona zatražila da objasni novinske izvještaje u kojima stoji da se američka vlada koristila evropskim zračnim prostorom i aerodromima kako bi prevozila osumnjičenike za terorizami ispitivala ih u zatvorima iz sovjetske ere na području Istočne Evrope.

Sjedinjene države su zemlja zakona, a američki zvaničnici su pod zakletvom da će poštovati prava koja garantira Ustav - kazala je državni sekretar pred samo ukrcavanje u avion koji je iz zračne baze Andrews odvozi u Evropu. Ovom prilikom gospodja Rice nije direktno spomenula navode o tajnim zatvorima CIA-e - ali je naglasila da će Sjedinjene Države koristiti svako zakonito sredstvo koje postoji, kako bi porazile teroriste.
Prva stanica putovanja Condoleeze Rice je Njemačka, koja je jedna od nekolicine evropskih saveznica koja je pozvala Sjedinjene Države da objasni pomenute izvještaje u medijima. Administracija predsjednika Busha nije niti porekla niti potvrdila te izvještaje, ali je obećala odgovoriti na evropsku zabrinutost.

TEXT: Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je provela svoju vlastitu istragu. Eva šta o tome kaže direktor ove organizacije u Washingtonu, Tom Malinowski.

Malinovski: Mi smo provjerili letove koje je koristila CIA kako bi zatvorenike prebacivala širom svijeta, te smo pronašli iscrpne činjenice koje, u najmanju ruku, ukazuju na moguće lokacije u Poljskoj i Rumuniji.

Poljski predsjednik Alexander Kwasnievski i rumunjski premijer Calin Tariceanu oporiču postojanje tajnih zatvora CIA u njihovim zemljama. Međutim, Human Rights Watch tvrdi da je njihova istraga ustanovila da je avion Boeing 737 , koji je letio iz Afganistana za zaljev Guantanamo na Kubi, a kojeg je koristila CIA , bez objašnjenja spušten na Szymany aerodrom u sjeveroistočnoj Poljskoj i na vojni aerodrom Mihail Kogalniceanu u Rumuniji 23. septembra 2003 godine. Ova je organizacija također sastavila listu od 26 zatvorenika koje drži CIA i sa kojima nije dozvoljena komunikacija, uključujući Ramzija Binalshibh-a, osumnjičenog za umiješanost u u terorističke napade u Sjedinjenim Državama od 11. septembra.

Međutim, James Carafano, stručnjak za pitanja borbe protiv terorizma ,pri washingtonskoj fondaciji Heritage, kaže da postojanje lista zatvorenika i rasporeda letova ne dokazuju postojanje tajnih zatvora.

Carafano: Ove optužbe su se mogle čuti i ranije. Imate ljude koji o tome govore i imaju značajan kredibilitet, kao što su predstavnici UN-a, nevladinih organizacija koji kažu da su čuli dovoljno ovakvih priča i smatraju da im trebba vjerovati. Međutim, to se izjednačava sa sljedećim: Ukoliko se neki trač ponavlja , on će postati istina - pod navodnicima.

:Američki državni sekretar Condoleeza Rice nakon Njemačke, odlazi u Rumuniju, Ukrajinu i u Belgiju gdje će prisustvovati sastanku NATO saveza.


XS
SM
MD
LG