Linkovi

Vrhovni sud SAD razmatra kontroverzno pitanje pobačaja


Vrhovni sud Sjedinjenih Država razmatra prvi slučaj u posljednjih pet godina o kontroverznom pitanju pobačaja. Među zabrinutostima su i provizija o obavještavanju roditelja u zakonu koji se odnosi na to pitanje u jednoj od saveznih država. Kako izvještava Amy Katz, sa jednim novim sudijom i nominacijom još jednog, to je slučaj koji se pomno prati kako bi se vidjelo da li ima signala da se stav suda o pobačaju možda mijenja.

Sudije su ove sedmice saslušali argumente o zakonu u saveznoj državi New Hampshire kojim se nameću ograničenja maloljetnicama koje žele imati pobačaj. Zakonom se zahtijeva da se obaviejste roditelji prije nego djevojka uopće može imati pobačaj, čak i ako je njeno zdravlje izloženo riziku. Ljekari u toj državi mogu izvršiti pobačaj bez obavještenja roditeljima samo ako se tinejdžerka suočava sa situacijom opasnom po život.

Predstavnica te savezne države Fran Wandelboe je imala ključnu ulogu u donošenju takvog zakona. Ona kaže da bi uvođenje zdravstevnog izuzetka bilo isuviše široko.

Onaj koji zagovara pobačaj bi mogao reći da svaka trudnoća nosi rizik po zdravlje, te da bi se se pobačaj mogao izvršiti bez stupanja na snagu zakona o obavještenju roditeljima, kaže ona.

Većina saveznih država, čiji zakoni zahtijevaju neku vrstu uključenosti roditelja u pobačaj, također imaju i izuzetke o obavještavanju roditelja ukoliko doktor vjeruje da bi zdravlje djevojke moglo biti ugroženo ukoliko se procedura odgađa.

Da bi to uradio u državi New Hampshire, doktor mora dobiti odobrenje od sudije.

Ginekolog Leslie De Mars kaže:
Smatram da je to stavljenje lisica na ruke doktorima koji na vrijeme žele izvršiti odgovarajuću proceduru.

Taj slučaj se ne suprotstavlja odluci Vrhovnog suda iz 1973 kojom je legaliziran pobačaj, ali se na njega gleda kao na indikaciju kako će se Vrhovni sud, sa novim predsejdateljem Johnom Robertsom, postaviti prema kontroverznom pitanju pobačaja. Sudija Roberts je u srijedu izjavio da se zalaže za očuvanje zakona iz New Hampshirea, kada je upitao svog rivalskog sudiju Jeniffer Dalven iz Američke unije građanskih sloboda, zašto se mora čitav zakon ukinuti ako je samo jedan dio neprihvatljiv.

Gospođa Dalven je odgovorila da bi vrijeme koje je potrebno da se dobije odobrenje suda da se izvrši pobačaj moglo riziku izložiti život pacijenta.

<Vjerujemo da bi, bez obzira na to koliko je brza procedura, još uvijek dolazilo do odgađanja u vremenu koje protekne od trenutka kada doktor da dijagnozu pacijentu do trenutka kada dođu do suda i dobiju odobrenje.>

Istovremeno ljudi s obje strane u ovoj vrućoj debati, oni koji podržavaju pravo žene na pobačaj i oni koji se tome protive, su se okupili kod zgrade suda, ispoljavajući svoja vlastita ubjeđenja.

XS
SM
MD
LG