Linkovi

Naredna sedmica će biti dinamična u odnosima EU-BiH


Naredna sedmica je za odnose na relaciji EU - BiH dinamična i, sudeći prema sadržajima, obećava aktivan početak i tok pregovora zemlje sa Briselom.

U Brisel naredne sedmice stižu sva tri bh premijera - entitetski i državni, a očekuje se da će imati niz razgovora u evropskim i medjunarodnim finansijskim institucijama. Pored ovoga, u Briselu se za sredinu sedmice planira konferencija o Zapadnom Balkanu i evropskim integracijama, na kojoj će učestvovati evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, bh šef diplomatije, Mladen Ivanić, te predsjednik Srbije, Boris Tadich i premijer Crne Gore, Milo Djukanović.

Medjutim, za zvanični Brisel je posebno važna i skora posjeta viskog predstavnika EU, Javiera Solane regionu - u ponedjeljak, 5. decembra on putuje u Beograd, dan poslije u Prištinu i Sarajevo.

Pred posjetu, Solana za Glas Amerike kaže:
"Želim da posjetim države regiona i da sa njihovim liderima razgovaram o budućnosti- kako da u

2006. godini, koja će biti posebno važna, iskažemo konstruktivnost i unaprijedimo proces integracija. Namjeravam da insistiram da svaka od država u narednu godinu udje za jednu stepenicu više u procesu koji vodi prema Briselu. Za one koji su ušli u stabilizacijiski proces, da ga i započnu, za one koji su pri kraju, da ga i dovrše, a oni koji taj proces u potpunosti imaju iza sebe, budu u mogućnosti da se približe Evropskoj uniji".

XS
SM
MD
LG