Linkovi

Evropa traži objašnjenje od Washingtona


Sjedinjene Države su obećale da će na vrijeme i odgovorno izaći u susret zahtijevima Evropske Unije u vezi sa navodima o tajnim zatvorima CIA-e u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, kao i tranzitnim letovima preko evropskih aerodroma kojima je CIA prevozila osumnjičenike za terorizam. Vjeruje se da će ovo biti jedno od važnijih pitanja tokom evropske posjete američkog državnog sekretara Condoleezze Rice Evropi, slijedeće nedjelje. Iz State Departmenta izvještava novinar Glasa Amerike, David Gollust:

Evropski zahtjev je stigao putem pisma za gospodju Rice od britanskog ministra vanjskih poslova Jack Straw-a, s obzirom da Britanija trenutno predsjedava Evropskom Unijom. Iako dokument nije objavljen, zvaničnici kažu da se pismom zahtijeva pojašnjenje izvještaja o tajnim zatvorima, što je inače izazvalo skandal u Evropi. Na brifingu za novinare, glasnogovorvnik State Departmenta Sean McCormack je ostao pri stajalištu vlade u Washigntonu - koje je u ovom slučaju: niti potvrditi niti negirati navode. Gospodin McCormack je medjutim kazao da će Washington najbolje što može odgovoriti na zahtijev Evropske Unije, i to čim prije. Glasnogovornik State Departmenta je još jednom naglasio i to da je svaka američka akcija protiv osumnjičenih za terorizam, u skladu s američkim Ustavom, kao i medjunarodnim obavezama koje je Amerika preuzela. Iako je priznao zabrinutost Evrope ovim navodima, glasnogovornik McCormack je ujedno podsjetio na to da takva aktivnost CIA-e, ako postoji, mora biti sagledana u kontekstu opasnosti bez presedana , koju predstavlja medjunarodni terorizam.

MC CORMACK ACT:
Sva ova pitanja, koja se tiču navoda o tranzitnim letovima, i tajnim zatvorima za one koji su možda sudjelovali, ili namjeravali da sudjeluju u terorističkim aktivnostima - dakle sve to mora biti smješteno u kontekst rata protiv terorizma. Kao što sam rekao jučer, ovo je jedan drugačiji rat. Ovo je rat u koji zemlje, evropske, američke, i druge diljem svijeta, ulažu sve aspekte svoje nacionalne moći, kako bi smo pronašli tog nevidljivog neprijatelja.

Gospodin McCormack je kazao da nije vidio nikakve dokaze koji bi ukazivali na to da je ovo pitanje pogoršalo odnose izmedju Washingtona i Brusselsa u smislu zajedničke borbe protiv terorizma.

Vjerovatno je da će se o ovom razgovarati tijekom puta državnog sekretara Rice u Njemačku, Rumunjsku, Ukrajinu i Belgiju, gdje će ona prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova.

XS
SM
MD
LG