Linkovi

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


Direktor programa za borbu protiv AIDS-a pri UN-u doktor Peter Piot je danas obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a pozivom upućenim međunarodnoj zajednici da učini sve što može kako bi se borilo protiv te smrtonosne bolesti. On je rekao da najnovije cifre u svijetu pokazuju znakove nade, dok se broj inficiranih odraslih osoba smanjuje u nekoliko zemalja, odnosno u Keniji, Zimbabveu i nekim karipskim zemljama.

Doktor Piot je međutim rekao da je broj ljudi koji žive s AIDS-om u svijetu dostigao do sada najviši nivo, sa preko 40 miliona inficiranih, od kojih su polovina žene. On je rekao da sveobuhvatni programi sprečavanja, tretmana i njege trebaju uveliko biti povećani kako bi se spriječilo širenje virusa HIV. Ujedinjeni narodi su započeli petogodišnju kampanju pod naslovom Zaustavite AIDS-ispunite obećanje, kako bi se podstakle vlade da ispune svoja obećanja u borbi protiv te bolesti.

U Sjedinjenim Državama, predsejdnik Bush je izjavio da obnavlja obećanje o predanosti zemlje u borbi protiv AIDS-a. Obilježavajući Dan borbe protiv AIDS-a u Washigntonu, on je rekao da pandemija AIDS-a prijeti stabilnosti afričkih društava i da svakodnevno raste u Aziji. Predjsednik Bush je dodao da Sjedinjene države rade sa svojim partnerima širom svijeta kako bi se borilo protiv AIDS-a i spriječile infekcije od virusa HIV. Američki predsjednik je rekao da je američki hitni plan za pomoć u borbi protiv AIDS-a najveća međunarodna incijativa koju je ikada poduzela ijedna zemlja u borbi protiv te bolesti. Taj plan koji je objelodanjen prije gotovo tri godine je petogodišnji program vrijedan 15 milijardi dolara koji se fokusira na 15 najteže pogođenih zemalja u Africi, Aziji i Karibima.

XS
SM
MD
LG