Linkovi

Niz skandala na Capitol Hillu može promijeniti predizbornu političku klimu


Niz skandala na Capitol Hillu koji se tiču korupcije, podmićivanja i neodgovarajućih doprinosa političkim kampanjama može promijeniti političku klimu dok se približavaju izbori koji se održavaju sredinom predsjedničkog mandata. Kako izvještava Mil Arcega, politički analitičari upozoravaju da bi to moglo proizvesti kontraefekat kada američki glasači izađu na izborna mjesta sljedeće godine.

Novac, politika i moć su glavni elementi u godini koja je bila skandalozna za neke u Washigntonu. OVe sedmice je kongresmen republikanske stranke Randy Duke Cunningham otvoreno zaplakao kada je izjavio da je kriv za izbjegavanje plaćanja poreza i nastojanje da unovči preko dva miliona dolara u mitu. Taj vijetnamski ratni veteran će tako izgubiti kuću vrijednu 2.5 miliona dolara, 1.8 miliona doalra u gotovini i suočava se sa kaznom do 5 godina zatvora. U nevezanom slučaju, bivši zvaničnik jedne firme za politički marketing Michael Scanlon je optužen da je uzeo 82 miliona od indijanskih plemena, i kasnije izjavio da je kriv po optužbama da je kovao zavjeru da primi mito od jednog neimenovanog kongresmena, i složio se da vrati 19 miliona dolara. Njegov bivši partner Jack Abramoff je također predmet istrage. Istražitelji također ispituju akcije još najmanje pet kongresmena, uključujući senatore iz republikanske stranke, senatore Billa Frista i Conrada Burnsa, kongresmene Roberta Neya, Johna Doolittlea i demokaratu Williama Jeffersona. Novo istraživanje koje je proveo univerzitet George Washington pokazuje da Amerikanci sada posvećuju pažnju.

Christopher Arterton je dekan postdiplomskih studija škole za politički menadžment:
U ovom trenutku javnost je ljuta zbog korupcije u Washigntonu, ali ne znaju koga da krive.

Iako su članovi obje političke stranke predmet istrage, neki politički analitičari vjeruju da bi ljutnja javnosti mogla najnviše naškoditi vladajućoj stranci.

Thomas Mann je kongresni stručnjak u institutu Brookings u Washigntonu:
Ako je javnost ljuta, vjerovatno će to ispoljiti samo prema jednoj stranci, i to je stranka koja vlada i to je trenutno republikanska stranka.

Istraživanje koje su proveli Washignton Post i ABC pokazuje da 59% Amerikanaca ne odobrava način na kojeg kongres radi svoj posao, dok je 2001 59% odobravalo rad Kongresa. Međutim analitičari kažu da je isuviše rano utvrditi na koji će način Amerikanci glasati na izborima sljedećeg novembra kada se bude biralo 435 kongresnih mjesta i 33 od 100 mjesta u senatu.

XS
SM
MD
LG