Linkovi

EU najveći donator Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a


Evropska unija povodom dana borbe protiv AIDS-a ukazuje na dramatične cifre oboljelih i umrlih širom svijeta, uz činjenicu da moderna civilizacija još uvijek nije našla pravu strateguju borbe protiv te bolesti. I pored ogromnih sredstava i višegodišnjih grozničavih istraživanja i traganja,čovječanstvo još uvijek nema efikasnu strategiju kako bi stavilo kraj na gubljenje

miliona života svake godine, uvjerenje je kakvo se čuje u Briselu- nedavno je tako evropski komesar za razvoj, Luj Mishel, posmatrajuchi problem AIDS-a zajedno sa malarijom i tuberkolozom, podsjetio da te tri bolesti godišnje odnesu više od 6 miliona života širom svjeta.

U borbi protiv njih, Evropska komisija je samo u protekle tri godine izdvojila milijardu i sto miliona eura. Unija je, uz to, najveći donator Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a. To nije sve, sljedeće godine se planira povećanje budžeta za borbu protiv AIDS-a za oko 90 miliona eura.

Evropski zvaničnici najavljuju inicijative koje bi trebale dovesti do smanjenja cijene generičnih lijekova, te veće angažovanje istraživačkih kapoaciteta kako bi se konačno došlo do dugoočekivane vakcine. Sa druge strane, urgira se na članice Unije da veću pažnju posvete HIV pozitovnim osobama i njihovim, ne samo zdravstvenim, već i socijalnim problemima, kao što je posao i ključenje u aktivne stukture društva.

XS
SM
MD
LG