Linkovi

Evropa istražuje navode o tajnim letovima CIA


Britanska organizacija za ljudska prava Liberty je uputila zvaničan zahtjev šefovima policije širom zemlje da istraže navode da su letovi CIA-e kojim su tajno prevoženi zatvorenici prolazili kroz britanske aerodrome i vojne zračne baze.

U pismu policijskim šefovima, grupa je navela da će poduzeti pravnu akciju ukoliko policija u roku od 14 dana ne bude mogla pokazati da je istražila navode.

Grupa je također pisala britanskom ministru vanjskih poslova Jacku Strawu, traživši od njega da dobije uvjeravanja od Sjedinjenih Država da CIA nije koristila britanske aerodrome.

Istovremeno je glasnogovornik opozicione liberalno-demokratske stranke pozvao vladu da u potpunosti objelodani svoj stav vezano za te letove, kojima su zatvorenici transportovani iz zemalja u kojima je mučenje ilegalno u one gdje je ono dozvoljeno.

Također danas, komesar za pravdu Evropske unije Franco Frattini je ponovio svoje uvjerenje da Unija mora poduzeti akciju protiv bilo koje zemlje za koju se utvrdi da je bila domaćin tajnim zatvorima CIA-e.

XS
SM
MD
LG