Linkovi

Lideri iz BiH obećali reforme


Deset godina nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini lideri glavnih etničkih grupa u zemlji su se obavezali da će korigovati svoj ustav. Politički lideri koji predstavljaju, srpske, hrvatske i muslimanske frakcije izjavili su da su se posvetili tome da se prve reforme izvedu do marta mjeseca 2006. god- uključujući tu i ukidanje za rukovodjenje nepogodnog sistema tročlanog predsjedništva.

Lideri bosanskih Srba takodjer traže od nekadašnjih zvaničnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića “ da se odmah dobrovoljno predaju “ radi eventualnog sudjenja pred medjunarodnim tribunalom u Hagu za ratne zločine. Tribunal je zatražio izručenje Karadžića i Mladića zbog njihove uloge u masakru na hiljade muškaraca i dječaka Muslimana u Srebrenici u julu mjesecu 1995. godine.

Najnoviji razvoj dogadjaj pokazuje koliko se stanje u Bosni i Hercegovini poboljšalo nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 1995. godine u američkom gradu Daytonu, savezna država Ohio. Dejtonskim sporazumom okončan je rat u Bosni i Hercegovini izmedju Muslimana, Hrvata i Srba u kojem je ubijeno nekoliko stotina-hiljada ljudi.

Nekadašnji ambasador Sjedinjenih drzava pri Ujedinjenim nacijama Richard Holbrooke imao je ključnu ulogu u pregovorima za postizanje Dejtonskog sporazuma. On je nedavno rekao članovima američkog

Kongresa da je potpisivanje sporazuma i potezi Sjedinjenih Država i njenih saveznika da se zaštite muslimani na Kosovu spriječilo teroriste al-Qaide da na Balkanu uspostave svoje uporište.

RICHARD HOLBROOKE : Da nismo djelovali u Daytonu, prije deset godina, da u sporazum nismo uvrstili da sebi dajemo, unilateralno pravo da upotrijebimo vojne snage da iskorijenimo strane elemente… mi za to ime nismo znali u Daytonu, naziv al-Qaide za koju sada znamo da su Dejtonski sporazum i

akcije na Kosovu spriječile Osamu bin Ladena i al-Qaidu da na Balkanu koji je toliko bliži nama, toliko bliži središtu Zapadne Evrope uspostave ono što su stvorili u Avganistanu. Toliko smo bili blizu tome da rat kakav smo imali u Avganistanu imamo u dubokim dolinama, brdima i pećinama na Balkanu.

XS
SM
MD
LG