Linkovi

Prva posjeta Sarajevu Državne delegacije Slovačke


Državna slovačka delegacija predvođena predsjednikom ove zemlje, Ivanom Gašparovičem doputovala je danas u prvu zvaničnu posjetu BiH. Gosti iz Slovačke sreli su se danas sa članovima Predsjedništva BiH, Predsjedavajućim Vijeća ministara, a u slovačkoj delegaciji je i grupa privrednika, koji su sa bosanskohercegovačkim kolegama razgovarali o unaprijeđenju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Slovački predsjednik Gašparovič izjavio je danas u Sarajevu da je jedna od odrednica slovačke vanjske politike intenzivna saradnja sa zemljama zapadnog Balkana. Naveo je da je na današnjim razgovorima stekao uvjerenje da BiH teži članstvu u NATO-u i EU te da su ga njegovi domaćini uvjerili kako reforme koje provodi BiH daju dobro jamstvo za članstvo u ovim asocijacijama.

Govoreći o koristima koje su građani Slovačke imali nakon godinu i po dana članstva u EU, slovački predsjednik je naglasio da se njihov standard nije bitno poboljšao, što je posljedica reformi koje je Slovačka morala provesti.

No, Slovačka je ušla u okruženje koje omogućava razvijanje njenih snaga u više oblasti. Također, slovački predsjednik istakao je uspjehe koje je postigla BiH, a koje je, kako je rekao, primijetila i EU, dodajući da su ustavne promjene koje BiH mora izvesti na putu približavanja EU njena unutarnja stvar.

Iskustva Slovačke na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, ali i poteškoće koje je imala ova zemlja, izuzetno će dobro koristiti BiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović. Prema Jovićevim riječima, Slovačka je prije 15 godina bila u istoj grupi zemalja kao i BiH, ali je "tamo prevladala pamet i mirna podjela na Češku i Slovačku".

XS
SM
MD
LG