Linkovi

Vize za BiH se neće ukinuti u skoro vrijeme


Vize za BiH se neće ukinuti u skoro vrijeme, jasno je poručeno danas od strane najviših evropskih autriteta. Medjutim, na inicijativu komesara za unutrašnje poslove i pravdu, Franca Frattinije, već od naredne godine treba očekivati lakši put do "kratkoročnih " viza za odredjene kategorije stanovnika.

Priča o vizama je različita, ukoliko se priča iz razičitih uglova- iz zapadnobalkanskog, koji podržva posljednji izvještaj Medjunarodne krizne grupe, postojanje sadašnjeg oštrog viznog režima za stanovnike BiH i ostatka regiona, dovodi do opasnosti "getoizacije" Balkana i kršenja evropskog obećanja o približavanju regiona Uniji. Sa druge strane, na kojoj je, za današnjim okruglim stolom o vizama sjedio komesar Frattini, stoje podaci da je, samo prošle i u prvom kvartalu ove godine, više od pola miliona ljudi prokrijumčareno na Zapad sa ili preko Balkana, a u okviru trgovine ljudima. Stoji još i, realan ili ne, strah Evcropljana, koji Evropska komisija mora da uvaži.

Zbog toga, Frattini jasno naglašava- vize će posljednje doći na red- njihovo ukidanje treba očekivati tek na kraju procesa približavanja Uniji, kada brisanje "crne liste" zemalja postane samo po sebi prirodan čin. Medjutim, imajući na umu "tijesnu vezu" Balkana i EU, danas je komesar zadužen za unutrašnje poslove i pravdu najavio vlastitu inicijativu da se BiH i ostatku Balkana znatno ublaži i pojednostavi proces dobijanja "kratkoročnih" viza- posebno za odredjene kategorije stanovnika- studente, poslovne ljude, porofesore i diplomate.

On primjeti da su zabilježena dobra iskustva iz sličnih sporazuma sa Rusjom i Ukajinom, te tako najavljuje, već u januaru naredne godine, da će novom, austrijskom predsjedništvu EU predočiti ovaj plan. U ovom obećanju je sadržana i uslovljenost koja se podrazumjeva - ublažavanju viznog režima pomoći će stabilan progres u započetim pregovorima Sarajeva i Brisela.

XS
SM
MD
LG