Linkovi

Vještačko stvaranje ljudskog tkiva


Novi razvoj u polju liječenja tkiva ljekarima pruža alternativne načine da poprave ili zamijene oštećena tkiva u tijelu.Izvještava novinarka Glasa Amerike Paige Kollock.

U Medicinskom laserskom centru Oregon u Portlandu, tim naučnika radi na stvaranju tkiva od proteina iz ljudskog tijela. Pod vodjstvom kardiologa Kentona Gregorya, istraživači kreiraju bio-kompatibilna tkiva od elastina,što je protein koji tijelo proizvodi.

Dr. Kenton Gregory:
To je novo polje koje se zove bio-mimikrija, gdje vi zapravo podražavate proizvodnju tkiva kako to radi majka priroda, a do toga je došlo tek u posljednjih nekoliko godina.

Dr. Gregory se nada da će elastin koristiti u operacijama srca. On želi mržaste metalne cjevčice, koje se koriste za očepljivanje arterije, zamijeniti cjevčicama od elastina.

Kardiolog, Dr. David Roberts sa Sutter univerziteta u California-i koristi ove metalne cjevčice u operacijama i misli da se one mogu poboljšati.

Dr. David Roberts:
Problem sa ovim cjevčicama je da nakon što ih postavite one se oštete iznutra, Tako da se svaka treća ili svaka četvrta, začepi.

Kako se elastin sastoji od ljudskog DNK, Dr. Gregory misli da postoji manji rizik da će tijelo odbaciti cjevčicu koja je pokrivena elastinom.

Dr. Kenton Gregory:
Sintetičke molekule, njih tijelo skoro uvijek odbije, jer tjelesni imuni sistem njih vidi kao strano tijelo i pokušava da ih odbije i uništi.

Laboratorija u Portlandu je od Oružanih snaga Sjedinjenih država dobila nepovratni krediti u iznosu od šest miliona dolara, da izučava elastin i slične substance za upotrebu vojnih doktora na terenu.

Jedan od proizvoda iz ove laboratorije je flaster od chitosana, a to je vlakno izvađeno iz oklopa životinja kao što su škampe ili rakovi. Ovaj flaster zaustavlja krvarenje tako što se istopi pravo u ranu, i momentalno se koristi na vojnicima u Iraku i Afganistanu.

Dr. Gregory i njegov tim se nadaju da će napraviti tkivo elastina za razne primjene zamjena: kože, stomaka, unutrašnjih organa, arterija, i mošda čak i čitavih dijelova tijela.

Medicinski eksperti kažu da je jedina potencijala kontraindikacija korištnje elastina proizvedenog u laboratoriji , mogućnost zapaljenja ili zadebljanja.

XS
SM
MD
LG