Linkovi

Nećemo prihvatiti ništa manje od kompletne pobjede u Iraku


Predsjednik Bush je danas u Mornaričkoj akademiji u Annapolisu održao jedan od ključnih političkih govora u kojem je naglasio Strategiju za pobjedu u Iraku.

Mi nikada nećemo ustuknuti, mi nikada nećemo odustati i nećemo prihvatiti ništa manje od kompletne pobjede, naglasio je predsjendik Bush pozdravljen burnim aplauzom.

Predsjednik je ukazao na progres kojeg njegova administracija ostvaruje u Iraku na političkom, ekonomskom i sigurnosnom frontu, uključujući trening više od 200 hiljada iračkih pripadnika snaga sigurnosti.

I Suniti su se počeli pridruživati iračkim snagama, čineći ih tako raznovrsnijim, pa je svaki dio iračkog društva predstavljen u njima. Iračke će snage nastaviti rasti nakon što koalicione snage napuste tu zemlju, kazao je predsjednik Bush.

Predsjednik Bush je izlažući Strategiju za pobjedu u Iraku naglasio da nijedan rat nije dobijen odredjivanjem vremenskog roka, odbijajući da odredi specifičan datum za povlačenje američkih snaga iz te zemlje. Medjutim, on je po prvi put spomenuo mogući vremenski okvir ističući da je nerealno očekivati puno funkcioniranje demokracije najmanje u prve tri godina nakon obaranja režima Saddama Huseina.

Mi očekujemo, ali ne možemo garantirati da će broj naših vojnika u Iraku biti promjenjen sljedeće godine, kako politički proces napreduje i kako rastu iračke snage sigurnosti i stiču potrebno iskustvo. Naša misija u Iraku je dobiti rat. Naši vojnici će se vratiti kada misija bude obavljena.

Predsjednik Bush je u svom obraćanju polaznicima Mornaričke akademije u Annapolisu pobunjenike u Iraku idetificirao kao kombinaciju iračana koji odbacuju demokraciju, onih koji su i dalje lojalni Saddamu Husseini, i terorista povezanih, ili inspiriranih al-Qaidom.

Ovaj govor američkog predsjednika dolazi nakon sve većeg političkog pritiska u novije vrijeme, da se objasni plan za okončanje misije u Iraku, i odredi rok njegova izvršenja.

Plan za pobjedu, kojeg je Bijela kuća objavila na 38 stranica pod nazivom Naša nacionalna strategija za pobjedu u Iraku, nastoji definirati šta znači pobjeda u Iraku u kratkom roku, u srednjem razdoblju i dugoročno. Plan se zasniva na tri oblasti: političkoj, sigurnosnoj i ekonomskoj. Ostvarivanje tog plana je podjeljeno u osam ključnih tačaka uključujući poraz terorista i neutraliziranje pobunjenika, pomoć Iraku da ojača ekonomiju, i jačanje medjunarode podrške Iraku.

XS
SM
MD
LG