Linkovi

Tehnika ispitivanja koju koristi CIA nije ni blizu mučenja


Sjedinjene države su saopćile da će odgovoriti na evropske zabrinutosti vezane za izvješća o tajnim zatvorima u Evropi i transportne letove za osumnjičene teroriste. Glasnogovornik State deparmtneta je danas rekao da je državna tajnica Condoleeza Rice pružila uvjeravanja njemačkom ministru vanjskih poslova Franku Walteru Steinmeieru da će Washignton odgovoriti na očekivana pitanja Evropske unije. Gospođa Rice je rekla da će sve američke aktivnosti biti u skladu s američkim zakonima i ustavom.

Nešto ranije, šef Centralne obavještajne agencije, Porter Goss je stao u odbranu agencije od medijskih izvještaja u kojima se navodi da su osumnjičeni teroristi navodno bili mučeni u zatvorima u inostranstvu.

U današnjem intervjuu za televiziju ABC, on je rekao da tehnike ispitivanja koje koristi agencija nisu bi blizu mučenja, dodavši da je ono kontraproduktivno.

Gospodin Goss je rekao da također postoji dosta dezinformacija o tom pitanju. On je odbio da direktno govori o nedavnim medijskim izvješćima da je CIA vodila tajne zatvore u istočnoj Evropi gdje je držala i ispitivala osumnjičene za terorizam.

Što se tiče potrage za Osamom bin Ladenom i Abu Musab al-Zarqawijem, gospodin Goss je rekao da CIA zna mnogo više o dvojici lidera al-Qaide nego što je to u mogućnosti javno saopćiti.

XS
SM
MD
LG