Linkovi

Pritvoren Mirko Šarović


Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović te bivši direktor Direkcije robnih rezervi RS Milorad Govedarica osumnnjičeni u istrazi u vezi s poslovanjem Privredne banke Istočno Sarajevo danas su lišeni slobode i privedeni u Sud Bosne i Hercegovine. Oni će prema ustaljenoj proceduri biti saslušani u Tužilaštvu BiH u toku naredna 24 sata, nakon čega će Sud BiH odlučiti o eventualnom pritvoru.

Njihovo hapšenje je po nalogu Tužilaštva BiH obavila SIPA u saradnji sa EUFOR- om,što je potvrdio I portparol EUFOR-a Jem Thomas .On je posebno istaknuo kako EUFOR više neće davati nikakve komentare o jutrošnjoj akciji. Istraga u ovom slučaju je prema nepotvrđenim informacijama proširena i na mrežu pomagača haškim oputuženicima.

Šarović i Govedarica nalaze se na "crnoj listi" Evropske unije i SAD-a kao i Govedarica zbog sumnje da učestvuju u mreži podrške optuženim za ratne zločine.

Prema navodima medija iz RS-a, jutrošnja akcija također je imala za cilj Milovana Cicka Bjelicu, ali on je uspio pobjeći tokom racije.

XS
SM
MD
LG