Linkovi

Prestati pušiti da bi živjeli


"Prestati pušiti da bi živjeli" mogao bi biti naslov priče koja slijedi. Naime, kamere tv mreže ABC pratile su duže vrijeme, praktično 24 sata dnevno, četvoro pušača i, za porodice tih pušača nedavno obilježeni praznik Dan zahvalnosti, bio je zaista potpuno drugačiji.

Prije 24 dana četvroro ABC-ijevih pušača posljednji su put zapalili cigaretu. Jedan od njih, Jose Castro je kratko rekao da je jučerašnji Thanksgiving day bio prvi praznik bez cigarete. On i njegova vjerenica Laura zapalili su prazničnu vatru upaljačem za roštilj. Jose, je naime, pobacao sve svoje upaljače za cigarete. On i druge, a posebno sina želi držati dalje od cigareta. Sin kaže da će pokušati da ne kupuje cigarete.

Za ovogodišnji Dan zahvalnosti majka i očuh Tracy Bristow otputovali su u San Jose da bi bili zajedno sa Tracy. Majka se oporavlja od raka. Kancer nije uzrokovan pušenjem, ali je majčina nevolja snažan motiv za Tracy da prestane pušiti i sačuva zdravlje za dobrobit njenih djevojčica.

Tracy Bristow:
Nadam se da će moja majka potpuno oporaviti. Zahvaljujem bogu i na zdravlju mojih kćerki, zdravih i sretnih.

Podrška porodice i prijatelja je izuzetno važna svima onima koji prestaju pušiti. Za Meg Blakeman, Dan zahvalnosti je i dan sjećanja na njenu baku koja je prije sedam godina preminula od raka grla.

Meg Blakeman:
Bile smo vrlo, vrlo bliske. I moja pokojna baka bila bi zaista ponosna ako prestanem pušiti.

Za Alyce Payne i njenu porodicu ovaj Thanksgiving day bio je prvi dan bez cigarete u kući nakon punih 27 godina.

Alyce Payne:
Izuzetno sam sretna jer sam shvatila da mogu prestati pušiti. I želim da tako ostane.

Njena majka Mary, godinama je molila da Alyce ostavi cigaretu. Izgleda da je to napokon dočekala.

Mary, majka Alyce Payne:
Prije otprilike godinu dana rekla sam kćerki - želim da prestaneš. Ona je odgovorila da u cigareti zaista uživa. Prepustila sam to božjem proviđenju i bog je odgovorio na moje molitve.

Osmijeh je na licu bivših pušača. Spoznali su mnoge stvari o sebi, spoznali su kako prevazići ovisnost. I ta iskustva prenose drugima putem odgovarajuće internet stranice tv-mreže ABC.

XS
SM
MD
LG