Linkovi

Tajni logori CIA sve ozbiljnije pitanje za zvaničnike EU


Po svemu sudeći, pitanje tajnih logora CIA na teritoriji ili teritorijama nekih evropskih zemalja, postaje sve ozbiljnije i za briselske zvaničnike, koji upozoravaju da posljedice takvih aranžmana za članice EU mogu biti nesagledive.

Do sada najozbiljnije upozorenje došlo je od strane evropskog komesara za unutrašnje poslove i pravdu, Franca Frattinija, koji kaže da se evropska članica koja dopušta tajne logore na svojoj teritoriji, suočava sa ozbiljnim posljedicama, medju kojima je i gubitak prava glasa u Evropskom savjetu.

Komesar je ustvrdio da da je njegova obaveza, ukoliko se dokaže da su tvrdnje o logorima tačne, da Savjetu ministara preporuči suspenziju prava glasa evropske članice koja dopušta postojanje tajnih zatvora CIA, gdje se drže i muče lica pod sumnjom da su pripadnici terorističkih grupa.

Medjutim, sasvim drgo pitanje je kakvu će sudbinu doživjeti takav prijedlog, s obzirom da ga moraju podržati sve preostale članice Unije, i mora dobiti zeleno svjetlo Evropskog parlamenta.

Komesar Frattini kaže kako je prošle sedmice upoznao vlasti u Washintonu sa optužbama da CIA ima ili je imala tajne logore na teritorijama nekoliko istočno-evropskih država, poput Poljske i

Rumunije. Po njemu, američka strana je tada tražila više vremena za analizu tog pitanja- od toga će zavisiti i evropski odgovor, najavio je komesar Frattini, tvrdeći da će, u svakom slučaju, od Washingtona tražiti oštre kazne sa one koji su učestvovali u organizaciji tajnih logora.

Očekuje se da će se Evropljani ovom pitanju vratiti krajem ove sedmice, kada se u Briselu okupe ministri unutrašnjih poslova i pravde članica EU- pitanje tajnih logora čini se danas nezaobilazno i u kontekstu unutrašnje bezbjednosti i pravde.

XS
SM
MD
LG