Linkovi

Bruce Lee u Mostaru


U subotu, u Mostaru postavljena bista Brucea Leea, u nedjelju je u jutarnjim satima već oštećena. Prema policijskom saopćenju za počiniocima tog vandalskog čina se još uvijek traga.

Blistava statua Bruce Leea u prirodnoj veličini, koja prikazuje filmsku ikonu istočnjačkih borilačkih vještina sa palicama povezanim lancem - jednim od obaveznih rekvizita kung fua - za javnost je otkrivena na prigodnoj ceremoniji u subotu. Već u nedelju ujutro prolaznici su mogli primijetiti da jedna od palica nedostaje, a da su oko statue razbacane prazne vinske boce. Da li je samo pijanstvo, ili ipak nešto dublje razlogom vandalskog čina - vjerojatno će utvrditi istraga. Prve reakcije nekih Mostaraca kreću se od osude, nazivanja tog čina kriminalom, do rezignirane konstatacije da su neko ili neki još jednom pokazali koliko je Balkan primitivan i divlji.

Članovi i predstavnici mostarskog građanskog pokreta u projekat postavljanja biste krenuli su vjerujući da se sa Bruceom Leeom može gotovo svako identificirati, čak i u gradu koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini žestoko propatio, a i danas je još uvijek podijeljen.

Veselin Gatalo, Građanski pokret, Mostar:
Bruce Lee je na neki način simbol univerzalne pravde, simbol koji predstavlja suštinu vještine, dobrih namjera, poštenja, borbe protiv zla i loših namjera, nadmoći i diktatorstva.

Kao prostor za statuu Bruca Leea odabran je Španski trg, dio grada kojim ide linija podjele za hrvatski i bošnjački dio Mostara. U prisustvu oko dvije stotine znatiželjnika članovi jednog borilačkog kluba izveli su prigodan program. Kompletnoj ceremoniji otkrivanja statue pristvovao je kineski ambasador.

Li Shuyuan, ambasador NR Kine u BiH:
Vrlo mi je drago da sam učestvovao u ceremoniji. Trebalo je godinu dana od ideje, koju sam uvijek podržavao, do sada. Brucce Lee bio je Kinez, ali njegove ideje i borba za slobodu i pravdu su univerzalne za svaku zemlju.

Istovremeno sa mostarskim otkrivanjem statue, a u povodu 65-og rođendana, u subotu je i u Hong Kongu, rodnom gradu Bruce Lee, otkrivena njegova statua. Tamo je statuu otkrio Bruceov brat Robert rekavši tom prilikom da je za porodicu Lee zaista velika čast postavljanje te statue, te da je Bruce Lee takvo nešto zaslužio.

Da podsjetimo, Bruce Lee je za svog kratkog života - umro je 1973. godine u 32. godini života od oticanja mozga - snimio samo 4 filma, ali to je bilo dovoljno da stekne svjetsku slavu, postane i ostane lik koji u svim dijelovima svijeta pamte generacije mladih, i ne samo mladih.

XS
SM
MD
LG