Linkovi

BiH treba snažniju državu


Sjedinjene Države, odavanjem priznanja napretku postignutom u posljednjih deset godina i predvidjajući čak još bolju budućnost obilježavaju desetu godišnjicu postizanja dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

U ratu u Bosni i Hercegovini živote je izgubilo dvije-stotine-pedeset-hiljada ljudi uključujući tu masakr osam –hiljada žrtava u Srebrenici najgore zvjerstvo u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Dejtonski sporazum doveo je do prestanka etničkog sukoba i povratka jednog dijela izbjeglica njihovim kućama. Danas Hrvati, Srbi i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini ponovo grade svoje domove i svoje živote.

Američki Džavni sekretar Condoleezza Rice kaže da je vrijeme da se sa dejtonskim sporazumom učini korak naprijed i Bosna i Hercegovina učini više jedinstvenom zemljom.


CONDOLEEZZA RICE: Da bi unaprijedili izglede za mir i napredak moramo se pomaći van odrednica uspostavljenih prije jedne decenije. Slaba, podijeljena država bila je prihvatljiva 1995. god. ali danas u 2005. god. zemlja treba snažniju, energičnu državu sposobnu da poboljša dobrobit javnosti i osigura državni interes.

Vlada Bosne i Hercegovine već je počela da uspostavlja državne institucije kao što su: državna pogranična služba i obavještajna služba. Povrh toga bosansko-hercegovačko rukovodstvo je pokrenulo proces uspostavljanja, potpuno jedinstvenih naoružanih snaga, na nivou države, u skladu sa NATO-om.

Ali problemi vezani za budućnost Bosne i Hercegovine i dalje su prisutni. Prvo, izjavila je gospodja Rice, “Bosna i Hercegovina se mora potpuno obračunati sa demonima iz svoje prošlosti, u prvom redu je hitna i te kako zakašnjela potreba da se pravdi privedu kriminalci poput Ratka Mladića, i Radovana Karadžića.” Vodje bosanskih Srba u Banja Luci i srbijanska vlada u Beogradu snose posebnu odgovornost u pronalaženju izručivanju Karadžića i Mladića tribunalu u Hagu, medjunarodnom sudu za ratne zločine.

Narednih godina Bosna i Hercegovina će trebati pronaći put do politički više jedinstvene države. Sjedinjene Države isčekuju dan kada će narod Bosne i Hercegovine sebe vidjeti prvo i više od svega kao Bosance prije nego kao Muslimane, Hrvate ili Srbe.

XS
SM
MD
LG