Linkovi

Rehn: Otvaranje pregovora - dokaz uspjeha BiH


Komesar za proširenje EU Oli Ren na svečanoj ceremoniji u Sarajevu izjavio je da je otvaranje pregovora dokaz uspjeha BiH.

"BiH ima jasnu evropsku perspektivu koja već od danas postaje opipljivija i konretnija", rekao je Ren,naglasivsi da će od presudnog značaja biti da u pregovorima , BiH kroz svog pregovarača govori jednim glasom.

Brzina i buduće zaključenje pregovora će ovisiti od napredka u BiH na razvoju zakonodavnog okvira, administrativnih kapaciteta i rješavanju prioriteta iz evrospkog partnerstva kao što su: kontinuirana, osnažena saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, implementacija sporazuma o reformi policije i napredak u oblasti javnog RTV sistema“,istakao je g Rehn.

Adnan Terzić predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je

da je najveći izazov političara današnjice da osigura napredak za buduću generaciju. Da sljedeće generacije ne prožive i ne ponavljaju, kako je rekao, naša iskustva.

"Historijski izazov za ovu generaciju je da stvori uvjete da generacija poslije nas formira granice prosperiteta i razvoja,zakljucuje Terzic.

A uoči otvaranja pregovora i predsjedništvo Evropske unije iz Brisela je podsjetilo da su sada na redu refome, uključujući i konsenzus oko prilagođavanja bh. ustava aktuelnim okolnostima. Na to je ukazao i britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft i dodao da je na vlastima ove zemlje da građanima BiH osiguraju članstvo u uniji.

"Oni koji će najviše dobiti od približavanja BiH EU biće građani BiH. Oni će osjetiti poboljšanje života ovdje - u društvenom, političkom i ekonomskom smislu, investicije i nova radna mjesta kako se zemlja bude progresivno integrisala sa EU" - rekao je Rajkroft.

Britanski ambasador naglasio je da je ovo ,od zavrsetka rata, najznacajniji dan, izrazivsi zadovoljstvo cinjenicom da su pregovori BiH sa EU, poceli u vrijeme britanskog predsjedavanja.

XS
SM
MD
LG