Linkovi

Javier Solana: BiH ulazi u novu, integracijsku fazu odnosa sa Briselom


Visoki predstavnik Evropske unije, Javier Solana je danas, sa govornice konferencije o Daytonu u Briselu, naglasio da Bosna i Hercegovina ulazi u novu, integracijsku fazu odnosa sa Briselom- za takvo nešto će joj trebati sva raspoloživa energija i neizostavna prilagodjavanja ustava.

Sa svake tačke gledišta, Bosna i Hercegovina je priča o uspjehu- od ratom razrušene,podijeljene zemlje, došla je do države na pragu prvog ugovornog odnosa sa Evroskom unijom, sa najvećim stepenom razoja na Balkanu i jasnim vizijama gdje se želi što prije naći- u društvu euro-atlantskih struktura, gdje geografski, ekonomski i politički jasno pripada. Sve ovo su neki od naglasaka današnjeg obraćanja visokog predstavnika EU, Javiera Solane, sa govornice konferencije o Daytonu,organizovane od strane Evropskog centra za političke studije u Briselu. Medjutim, Solana naglašava da bi uspješno odgovorila zahtjevima integracijskog procesa, Bosna i Hercegovine mora prilagoditi ustavna rješenja budućoj modernoj, funkcionalnoj i ne previše skupoj državnoj konstituciji:

"Moja poruka danas je da je Dayton postigao što mu je i bila svrha. Medjutim, sada se krećemo dalje, iznad Daytonske konstrukcije. Jasno ću reći sadašnji sistem vlasti je neodrživ- da bi se integrisala u Uniju, BiH treba snažnije institucije države, da bi svojim gradjanima omogućila zivot kakav zaslužuju, država mora smanjiti troškove vladanja- ni jedna država ne može računati na lojalnost svojih gradjana ako troši 70 procenata ubranih taksi na vladanje, a samo 30 procenata na usluge gradjanima".

On je, u svjetlu skorog početka pregovora o budućnosti Kosova, oštro odbacio mogućnost trgovine bh teritorijom, tvrdeći da je riječ o dva različita pitanja, te da je BiH, tokom 10 godina Daytona, postala država čija teritorija ne može biti predmet bilo kakve teritorijalne pogodbe sa drugim državama ili područjima u regionu.

" Mislim da je plan pregovaračkog tima, a o tome ponešto znam jer imam dobre odnose sa predsjednikom Ahtisarijem, da nastoje da provedu pregovore o budućnosti Kosova bez ikakvih promjena u strukturi bh države. To je danas stabilna zemlja i mislim da, bez obzira na konačno kosovsko rješenje, ne bi trebalo biti promjene njenih granica. To bi, prema mome uvjerenju, bila greška, prema onome što danas imamo. A imamo BiH koja čini velike napore na adaptiranju svoga ustava, ali ne i svojih granica. Uvjeren sam da bi promjena granica na Balkanu bilo vrlo komplikovano pitanje i za takvo nešto bi bila plaćena vrlo visoka cijena".

Javier Solana je za Glas Amerike potvrdio kako se početkom narednog mjeseca sprema u posjetu regionu- 5. decembra odlazi u Beograd, a dan poslije u Prištinu i Sarajevo:

"ZZelim da posjetim drzzave regiona i da sa njihovim liderima razgovaram o budućnosti- kako da u 2006. godini, koja će biti posebno važna, iskažemo konstruktivnost i unaprijedimo proces integracija. Namjeravam da insistiram da svaka od država u narednu godinu udje za jednu stepenicu više u procesu koji vodi prema Briselu. Za one koji su ušli u stabilizacijiski proces, da ga i započnu, za one koji su pri kraju, da ga i dovrše, a oni koji taj proces u potpunosti imaju iza sebe, budu u mogućnosti da se približe Evropskoj uniji".


XS
SM
MD
LG