Linkovi

Brisel: Sada su na redu reforme


Predsjednisstvo Evropske unije danas podsjecha na vazznost progresa kakav je naccinila BiH i zapoccinjanja pregovora sa Briselom, koji bi trebali osigurati zemlji prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom. Sada su na redu refome, ukljuccujuchi i konsenzus oko prilagodjavanja bh ustava
aktuelnim okolnostima.

Dan pred sveccani poccetka pregovora Brisela i Sarajeva, britansko Predsjednisstvo EU se osvrche na zakljuccke posljednjeg skupa evropskih ministara o BiH- naglassava se i ministarska cjena da sve ccestitke zasluzzuje progres kakav je BiH navccinila od zavrssetka rata do danas. Ova ocjena je znaccajnija u svjetlu ccinjenice da se ovih dana obiljezzava 10-te godissnica Daytonskog mirovnog sporazuma, uz koji je zemlja prossla stabilizacijsku , a ussla u integracijsku fazu.

Nepuna 24 sata prije nego ssto che evropski komesar za prossirenje, Olli Rehn, zajedno sa bh domachinima, u Sarajevu objaviti poccetak procesa koji bi, nadaju se u Briselu, mogao do kraja naredne godine dovestoi do punog Sporazuma, Predsjednisstvo EU upozorava da che brzina napredovanja zemlje prema Uniji, zavisiti samo od brzine primjene reformi.

Cilj je da BiH ssto prije postane funkcionalna i odrzziva drzzava, koja u potpunosti ispunjava evropske kriterijume i zahtjeve procesa stablizacije i pridruzzivanja.

Sporazum politicckih lidera o ustavnim promjenama je vazzan korak prema tome- predstavnica za sstampu komesara za prossirenje, Olli Rehna, Krisztina Nagy:

" Ustavne promjene su stvar same drzzave- Vazzno je da politiccari BiH preuzmu odgovornost za taj prces. Znamo da su vech odrzzane diskusije politicckih lidera i donijeti zakljuccci i samo na njima je da odlucce kako da mijenjaju ustav. Stav Komisije je da bi smo zzeljeli radije da vidimo ustavnu evoluciju , nego ustavnu revoluciju.

Gledano u svjetlu skorih pregovora, ono ssto treba Uniji je ccvrst partner, koji je u stanju da donosi odluke tokompregovora i koji je u stanju da garantuje punu primjenu svega onoga ssto bude stajalo u Sporazumu, kada taj sporazum bude potpisan".

Predsjednisstvo EU stoga poziva sve strane i sve partije da iskoriste pozitivni momenat i dinamiku otvaranja pregovora sa Briselom, te angazzuju sve bh potencijale, kako bi se ssto prije ostvarili promjene zacrtane u zajednicckoj reformskoj agendi, ssto bi trebalo biti od koristi svim
stanovnicima zemlje.

XS
SM
MD
LG