Linkovi

Reakcije u Republici Srpskoj na dogovor u Washingtonu


Za očekivati je da nakon vašingtonskih pregovora političari iz oba entiteta daju konstruktivan doprinos promjeni Ustava B i H koji će zadovoljiti potrebe ulaska u Evropsku Uniju. Ističe ovo, potpredsjednik Republike Srpske,Ivan Tomljenović.

«Ja očekujem da bi to bile takve promjene da se Bosna i Hercegovina organizira kao skup regija da se tako organiziramo da kada uđemo u Evropsku Uniju da ne bi morali ponovo da vršimo reorganizaciju države.»

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, Miroslav Mikeš smatra da su u Vašingtonu dogovorene samo okvirne promjene Ustava,što,ipak,nije dovoljno.

«Ono što je bitno,to je da su se svi obavezali da će raditi na tome da su dali određeni rok da bi se u izbore moglo ući sa novom vlašću ali kako će to da izgleda u toj izjavi se ne vidi tako da možemo očekivati burnu političku zimu i rano proljeće.»

Predsjednik Srpske radikalne stranke,Milanko Mihajlica naglašava da se vašintonskim dogovorom doatno gube nadležnosti Republike Srpske.

«Pažljivom analizom potpisanog sporazuma se vidi u kojim pravcima će, sigurno, do kraja marta mjeseca biti usvojene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Sigurno je da će to biti dalje jačanje zajedničkih institucija i slabljenje entitetskih nadležnosti.

Poslanik SDA Tarik Sadović kaže da ovo nije bio storijski događaj ali je učinjen korak naprijed.

«Lideri najjačih političkih stranaka obavezali su se pred američkom administracijom, najjačom svjetskom silom, da će odlučno krenuti i provesti, dogovoriti ustavne promjene do marta mjeseca naredne godine. Sa Amerikom nema šale i treba vjerovati da će se to i desiti.»

XS
SM
MD
LG