Linkovi

Sporazum u Washingtonu je korak naprijed


Sporazum potpisan u utorak u Washingtonu je korak naprijed koje Ured visokog predstavnika u BiH pozdavlja.

- Stajalište visokog predstavnika Paddyja Ashdowna je da su ustavne promjene sljedeći zadatak koji se mora razraditi kako bi se popravilo funkcioniranje države, izjavila je glasnogovornica OHR-a Sanela Tunović. Ona je istakla kako je to početak procesa kojeg moraju provesti predstavnici vlasti BiH i kako je za te promjene potreban konsenzus svih naroda BiH.

Evropska unija ima jasan stav da će u kontekstu pregovora s BiH o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti postavljeno pitanje ustavnih promjena u BiH. Najvjerovatnije će biti potrebno napraviti promjene Ustava BiH, ali će to biti obaveza nadležnih institucija u BiH uz konsenzus svih bh. naroda, izjavio je glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frano Maroević komentirajući sporazum postignut u Washingtonu.

Podsjećamo, Komesar Evropske unije za pitanja proširenja Olli Rehn doputovat će u 25. novembra u Sarajevu kako bi formalno otvorio pregovore između BiH nakon što je najavljeno da su u Briselu ministri vanjskih poslova zemalja EU ovlastili početak pregovora.

Reakcije domaćeg nevladinog sektora i nezavisnih intelektualaca, sasvim sigurno uslijedit će nešto kasnije. Većina njih očekuje detaljnije objašnjenje izjave potpisane u Washingtonu, izražavajući, barem što se Sarajeva tiče, određeno vrstu skepticizma prema sprovedbi onoga što je u glavnom gradu SAD potpisano.

XS
SM
MD
LG