Linkovi

Smanjivanje američkih vojnika u Iraku početkom naredne godine


U danas objavljenom izvještaju Washington Post navodi da američko ministarstvo odbrane planira započeti smanjivati broj američkih vojnika u Iraku početkom naredne godine.

Washington Post međutim navodi da bi taj tentativni plan Pentagona mogao biti promijenjen usljed bilo kakvog većeg incidenta u Iraku. Navodeći riječi nekoliko visokih vojnih zvaničnika, navodi se da je Pentagon uspostavio niz takozvanih tačaka odluke tokom 2006. vezanih za broj američkih vojnika u Iraku, koji trenutno iznosi oko 160. hiljada.

Očekuje se da će se taj broj smanjiti na oko 138. hiljada nakon izbora u Iraku sljedeći mjesec.

Po onome što američki planeri nazivaju umjereno optimističnim scenarion, Washington Post navodi da bi ukuan broj američkih vojnika u Iraku sljedeće godine mogao iznositi manje od 100 hiljada.

Dio vojnika koji budu povučeni iz Iraka bi mogao biti poslat u Kuvajt ili druge dijelove Perzijskog zaljeva, iako se navodi da neće biti donesena nikakva konačna odluka prije iračkih izbora 15 decembra.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je jučer za CNN izjavila da vjeruje da iračke snage postižu napredak i da trenutan broj američkih vojnika u toj zemlji možda neće biti još dugo potreban.

XS
SM
MD
LG