Linkovi

Pregovori u Washingtonu: Uzmite pola pogače ako ne možete dobiti cijelu!


Današnju konferenciju Nakon Daytona: Balkan i evro-atlantske integracije, i izlaganja pomoćnika američkog državnog sekretara Nicholasa Burnsa, Richarda Holbrookea i tročlanog predsjedništva pratila je Mirela Bruk.

Tokom današnje konferencije posvećene BiH gospodin Burns je upitan šta će se desiti ukoliko se ne postigne dogovor između političkih lidera Bih u Washingtonu.

BURNS: To znači da nema perspektive za tu zemlju, da ne postoji perspektiva pridruživanje EU, NATO savezu, kako bi se postigla sigurnost koju nemate od vremena raspada Jugoslavije. BiH ne bi mogla kao podijeljena zemlja postati članica ujedinjene EU ili ujedinjenog NATO- a. Mi ne tražimo od političkih lidera da odluče o svim detaljima, o nekima će biti teško pregovarati u mjesecima koji predstoje. Zato ćemo ih sutra upitati da izraze svoje ambicije po pitanju buduće ujedinjene zemlje, i svi smo izrazili jedinstvo u želji da se ta ambicija postigne i mi ćemo u mjesecima koji dolaze pregovarati o detaljima- to je ono što je tražila državni sekretar Rice i to je naša velika nada za sutrašnji sastanak.

Jedan od govornika je bio i tvorac Daytona Richard Holbrooke koji je kazao da su greške u Daytonu učinjene i da se one moraju ispraviti. Potom se on obratio srpskim političkim liderima riječima:

HOLBROOKE: Branjenje Daytonskog mirovnog sporazuma onakvog kakav je on danas samo koči daljni napredak BiH. Vrlo je ironično to što su predstavnici Bosanskih Srba koji su u Daytonu bili izuzetno problematični i koji su prijetili da neće potpisati sporazum, sada sebe predstavljaju kao primarne branitelje Daytona. Vi ste ti koji moraju pomoći unaprijediti Dayton. Ima isuviše mnogo moći u entietima, to je greška koju smo učinili u Daytonu. Nick Burns je kazao da smo uradili najvište što smo mogli,a ja mislim da smo mogli uraditi više. Ipak smo okončali rat, uveli jedinstvenu valutu, stvorili jedinstvenu zemlju; stoga RS mora priznati jednom za svagda da je BiH jedna zemlja. Ja jako žalim što smo dozvolili da se entitet nazove RS. Nisam u potpunosti razumio, emocionalno,niti politički sadržaj naziva kada smo se o tome dogovorili. Ovdje u Sjedinejnim Državama, naprimjer Masacuhetts nazivamo državom Komonveltom, Teksas nazivamo Republikom, pa nam to i ne smeta toliko. Nismo to smjeli ostaviti, bilo da je riječ o RS ili srpskoj provinciji , radi se o jednoj zemlji.

Ono što bih rekao bošnjačkim političarima je da morate zapamtiti da je ovo proces i da ono o čemu će će se pregovarati sa državnim sekretarom Rice i njenim timom nije ništa drugo nego sljedeći korak unaprijeđenja Daytona. Molim vas ne odustajte od dodatnih dobitataka, sjetite se šta je predsjednik Izetbegović uradio prije deset godina i uzmite pola pogače ako ne možete uzeti cijelu. Ne može se sve riješiti u jednom danu.

VOA: Gospodin Burns je govorio i o potrebi hvatanja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

BURNS: Narod BiH ne može rat ostaviti iza sebe sve dok se Karađić i Mladić ne nađu u Hagu, gdje će im se suditi za ratne zločine koje su sigurno i počinili. Još jednom smo se ovdje svi složili da Karađić i Mladić moraju biti smješten u Hag. BH Lideri će iskazati istu posvećenost i sutra u State Departmentu Sekretar Rice će liderima kazati da je došlo vrijeme za Ustavne promjene, da je vrijeme da se stvori jedinstveno predsjedništvo, jaka vlada i djelotvorniji parlament. Mi vjerujemo da je narod BiH spreman za ustavne promjene i zato pozivamo lidere da nastavljaju nadogradjivati državu na uspjesima Daytona provođenjem značajnijih promjena. Nestrpljivi smo da vidimo nestanak etničke djelidbe, gdje ljudi sebe vide kao Bosance, ne kao Muslimane, Srbe, Hrvate. Nestrpljivi smo da vidimo BiH kao članicu EU i NATO saveza.- kazao je gospodin Burns.

XS
SM
MD
LG