Linkovi

Washington: Pregovori nastavljeni dogovora još nema!


Dogovora za sada nema, ali pregovori još uvijek traju i nadam se da ćemo do sutra - kada će državni sekretar Condoleezza Rice primiti BH delegaciju, imati dogovor; - ovo je večeras na specijalnoj pres konferenciji izjavio pomoćnik američkog državnog sekretara za politička pitanja Nicholas Burns, govoreći o razgovorima koji se s najvišim liderima Bosne i Hercegovine vode u State Departmentu.

Gospodin Burns je takodjer rekao da večeras on odlazi osobno u ambasadu BiH u Washingtonu, gdje će nastaviti pregovore s političkim liderima iz BiH. On je naglasio da se nada uspjehu, te da se pregovorima u Washigntonu želi postići da BH lideri iskažu spremnost za ustavne reforme, kao i da postignu suglasnot o elementima koje treba mijenjati, dodajući da se konkretne stvari mogu nastaviti kasnije kroz BH parlament.

Gospodin Burns je takodjer ukazao na činjenicu da su se tri stranačka lidera iz Republike Srpske, koji sudjeluju u pregovorima, suglasili da sutra izadju sa zajedničkom izjavom da Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhapšeni i izručeni u Hag. To je vrlo snažna izjava, rekao je ambasador Burns, s obzirom da oni deset godina štite Radovana Karadžića, dodajući da se će to biti prvi puta da se javno i zajedno izjašnjavaju o potrebi njihova hapšenja i izručenja den Haagu.

XS
SM
MD
LG