Linkovi

I Paddy Ashdown govorio u Washingtonu


Usrkos sinoćnjim neslaganjima , Visoki predstavnik Paddy Ashdown se danas prisutnim obratio vrlo optimističnim i emotivnim govorom kojim je naveo da je Bosna i Herzegovina prva uspješna mirovna misija u svijetu.

Ja sam mišljenja da je upravo zbog Daytona i njegove fleksibilnosti, Bosna i Herzegovina prva velika uspješna misija stabilizacije na svijetu, a u vrijeme ovakvih konflikta, to nije ni malo zanemarljiv uspjeh.

I danas,najveći poklon za godišnjicu Daytona, koji sada prvi put objavljujemo ovdje, je da se upravo danas u Briselu sastaje Vijeće ministara Evropske unije i razgovara i donosi istorijsku odluku, tačno deset godina nakon Daytona, da će se Bosna i Hercegovinanaći na ulazu u Evropsku uniju koji dalje vodi ka punom članstvu u Uniji .

Ashdown je zatim dodao da je Dayton Bosnu i Hercegovinu doveo do ulaza u Evropsku uniju, a reforma ili modernizacija Daytona je način da je se u nju udje.
On je takodje, dodao da se nada da će se Bosna i Herzegovina približiti vratima NATO-a što bi bilo povoljno za cijeli region u smislu bezbjednosti granica kao i spriječavanje krijumčarenja licima i oružjem.
Gospodin Ashdown je apelovao na Bosanskohercegovačke lidere da modernizaciju Daytona shvate samo kao proces, i nipošto kao trajno rješenje, da razmisle o načinima i strategijama koje bi državu učinile funkcionalnijom kako bi mogli bolje služiti svojim gradjanima, jer samo onda kada se gradjanima obezbijede usluge kao što su zdravstvena zaštita, adekvatne penzije, mogućnost zaposlenja, će se gradjani osjećati kao svoji na svome, a to bi moglo potencijalno voditi i ka jedinstvenom identitetu. Ovaj proces je dugotrajan, ali, uloga lidera u ovom trenutku je da prepoznaju vrijednost kompromisa i potencijalne odluke da se smanje veliki rashodi vlade kako bi osiromašenim gradjanima dale usluge koje im pripadaju.

XS
SM
MD
LG