Linkovi

Reditelj Pustinjskog lava poginuo u terorističkom napadu u Jordanu


Produktivni život holivudskog režisera arapskog porijekla Mustafe Al Akkada je prekinut u terorističkom napadu u Jordanu. Akkadovi popularni filmovi su zapadnjačkoj publici već odavno prikazivali stvarnu sliku Islama, dok je trenutno radio na filmu koji govori o islamskoj civilizaciji u Andaluziji, na području današnje Španije. Novinar Glasa Amerike Mohamed Elshinawi ga je intervjuirao nekoliko sedmica prije njegove pogibije.

Međunaordno poznat režiser Mustafa Al Akkad je preminuo od rana zadobijenih prilikom bombaškog napada u Amanu.On je planirao snimiti novi film o islamskoj renesansi u Španiji.

”Bilo je vrijeme kada su svi kraljevi Evrope svoju djecu slali u Kordobu da studiraju nauku, hemiju, algebru, medicinu i astronomiju. Mi smo bili nešto, mi smo svijetu dali nešto, i ja želim da zavirim u taj period i da ljudima objasnim da Islam nisu Talibani ni teroristi.“

Al Akkad je rođen i odrastao u Aleppu, u Siriji, ali je u Sjedinjene Države stigao prije 50 godine kako bi ostvario san da studira film i postane režiser.

”Najveće postignuće je bilo postati režiser u Holivudu. Za mene je to bio san, a šala kada sam bio u Aleppu. Ja sam želio studirati film i režiju, ali je izgledalo nemoguće doći u Ameriku i ovdje studirati; obično se na studij išlo u Egipat ili Francusku.“

On je diplomirao na kalifornijskom univerzitetu, te je njegov prvi film 1976 godine bio The message, prvi holivudski film koji je Islam predočio čitavom svijetu.

”Ono što sam ja uradio u ovom filmu je sljedeće: u njega sam ubacio jednu scenu u Abisijini u koju su se doselili Muslimani, u područje gdje je vladao kršćanski kralj i gdje su se vodile debate o Isusu Kristu i Mariji i kuranskom pogledu Islama na Isusa i tako dalje...Mislim da je to bio odličan način promoviranja i mi smo to iskoristili kako bi svako mogao vidjeti kako Islam tumači Krista i Mariju.

Gospodin Akkad je bio strastveni zaljubljenik filmova Alfreda Hitchcock-a, te je 1978 godine bio producent niskobudžetnom filmu Haloween koji je postao hit u Americi. Njegov film Pustinjski lav, snimljen 1981 godina sa Anthony Quinn-om u glavnoj ulozi je također požnjeo uspjeh. Američka vojska je kupila na stotine kopija ovog filma i podijelila ga američkim vojnicima prije nego su otišli u Irak. Mustafa Al Akkad je poginuo u terorisitčkom napadu u hotelu Radisson u Ammanu.

XS
SM
MD
LG