Linkovi

Azijsko-pacifički summit


Lideri 21 zemlje članice Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju su započeli dvodnevni samit u Južnoj Koreji, dok su prosvjedi kod mjesta održavanja samita postali nasilni.

Članice APEC-a pozivaju Evropsku uniju da pokaže fleksibilnost u razgovorima o globalnoj trgovini. Govoreći danas u Busanu, južno-korejski ministar vanjskih poslova Ban Ki Moon je rekao da su se azisjko-pacifički lideri složili da je akcije EU ključna za uspjeh razgovora Svjetske trgovinske organizacije koji će se sljedećeg mjeseca održati u Hong Kongu. Lideri Australije i Tajlanda su danas također dali slične izjave.

Očekuje se da lideri APEC-a, uključujući i predsjednika Busha, sutra odobre saopćenje u kojem se pozivaju članice Svjetske trgovinske organizavije da prevaziđu razlike vezane za poljoprivredne subvencije.

Uz jake mjere sigurnosti oko mjesta održavanja pregovora, na hiljade ljudi je prosvjedovalo zbog raznih pitanja, uključujući liberalizaciju trgovine. Policija je vodenim topovima pokušala rastjerati na stotine prosvjednika koji su na policiju bacali kamenje i druge predmete.

XS
SM
MD
LG