Linkovi

Najmanje 74 mrtvih nakon samoubilačkih napada u džamijama u Iraku


Irački zvaničnici su saopćili da je najmanje 74-oro ljudi ubijeno nakon dva samoubilačka napada tijekom džume u dvije šiitske džamije, u blizini granice s Iranom. Eksplozije su potpuno razorile džamije u šiitsko-kurdskom gradu Khanaqinu, a tada je i ranjeno oko 75 osoba.

Ranije u Baghdadu je ubijeno 6 osoba, a 40 ih ranjeno kada su eksplodirala dva kamiona - jedan u blizini jednog hotela, a drugi u blizini nedavno otkrivenog tajnog zatvora; radi se o zatvoru čiju medjunarodnu istragu zahtijeva čelnica UN-ovog odjela za ljudska prava, Louise Arbour, nakon navoda da su zatvorenici mučeni.

U medjuvremenu administracija predsjednika Busha nastavlja kontra-udar prem oštrim kritičarima rata u Iraku; tako je danas zapovjednik s terena, Pukovnik James Brown govoreći putem videofona iz Iraka reporterima u Pentagonu kazao da sigurnost Sjedinjenih Država ovisi o tome da se Irak učini istinski stabilnim.

Najnovija kampanja Bijele Kuće u pružanju dokaza da je neophodan ostanak američkih snaga u Iraku do daljnjeg - dolazi nakon što je jučer demokratski kongresmen John Murtha, inače odlikovani vojni veteran, rat nazvao pogrešnom politikom umotanom u iluzije, i dodao kako nastavak američke prisutnosti u Iraku predstavlja katalizator nasilju.

XS
SM
MD
LG