Linkovi

Brisel - Dayton - Washington


Prošli vikend u briselskom hotelu "Renesans" protekao je radno za bh političke lidere- pred skoro okupljanje u Washingtonu, sastali su se da bi dogovorili potrebne i, u ovom trenutku, moguće reforme ustava.

Nešto od promjena je dobilo podršku, posebno sastav državne vlade i njena ovlaštenja, te zaštita ljudskih prava, u skladu sa Evropskom deklaracijom. Sve ostalo - predsjednik države ili njeno predsjedništvo, te sastav i ovlaštenja državnog parlamenta, čeka bolje virjeme- neki predvidjaju Washington, dok drugi vjeruju da će sada slijediti duži razgovori i usaglašavanja.

Thomas Markert, Venecijanska komisija:

"Mislim da je ovo bilo više od samo razmjene mišljenja - ovo je bila važna faza postizanja konsenzusa oko toga kakva vrsta ustavnih promjena treba da se primjeni, i kakvu je trenutno moguće primjeniti. Mislim da je jasno da na prvom susretu lidera političkih partija ne može biti trenutnog sporazuma oko svih pitanja, ali sada postoji šansa za konsenzus, utvrdjena su pitanja oko kojih treba više zajedničkog posla i sada izgleda dostižno postizanje dogovora oko svih spornih pitanja".

Prostor za čvrste dogovore je nakon briselskog, a prije vašingtonskog susreta bh političkih lidera vidio i glavni arhitekta i pokretač plana, bivši zvaničnik State Departmenta, Donald Hays:

"Ovo je prvi put za deset godina da su svi lideri poliktičkih partija na državnom nivou vodili ozbiljnu i detaljnu diskusiju o ustavu. Sama ta činjenica treba da bude prepoznata i pozdravljena. Razgovarali smo dva i po dana, dok inače, rasprave o ustavu traju niz mjeseci...radilo se u radnim gupama i dogovrilo dosta pitanja- na polju ljudskih prava, ovlaštenja države, te njene organizacije. Ostala su pitanja vezana za funkcionisanje parlamenta i uloga predsjedništva".

Prof. Bruce Hitchner je lično dugo vremena proveo nad prijedlozima poboljšavanja Daytonske konstrukcije:

" Ovo je diskusija koja se nije mogla desiti prije godinu dana. Pogledajte unazad 10 godina i shvatićete da diskusija o državi ne bi mogla da se vodi na bilo koji način. Svi su se saglasili da se u skoroj budućnosti BiH suočava sa ozbiljnim ekonomskim pitanjima. Proces približavnaj EU će biti izuzetno težak. Ne znaju kako će se država suočiti sa svim tim pitanjima, niti izgledaju da su na njijh pripremljeni. Medjutim, znaju da se moraju pozabaviti pitanjima veće funkcionalnosti države i vjerujem da će se sljedeće diskusije voditi u tom duhu".

Donald Hays:
"Mnogo se govori o pritisku. Pritisak postoji- i to je priktisak bh očekivanja. Imate izbore oktobra 2006. godine. Izborni zakon kaže da svaka promjena zakona koja može imati uticaja na izbore treba da se donese 170 dana prije izbora. Dakle, ako žele da nova vlada bude formirana na osnovu poboljšanog ustava, to mora postati zakonito prije 1. aprila. To je pritisak. Sa druge strane, ljudi pitaju: Šta je sa 10-tom godišnjicom Daytona? Ako se od aprilskog roka vratite unazad, zakon mora ući u parlamentarnu proceduru najkasnije do polovine decembra ove godine. Dakle, zaista postoji pritisak, ali njihov, ne naš. To je njihov sporazum o postavljanju takvih rokova. Jasno, ako propuste te rokove, naredna vlada će se formirati na osnovu postojećeg ustava, sa svim njegovim slabostima.
I kada che imati priliku da se vrate tom procesu? Ne prije nego što se nova vlast uspostavi- prema mom iskustvu, to bi se moglo dogodiiti 18 mjeseci do dvije godine nakon toga".

XS
SM
MD
LG