Linkovi

Otvoren Pojas Gaze


Izraelske i palestinske vlasti su se složile da se ponovno otvori pojas Gaze i dozvoli sloboda kretanja Palestincima. Prema sporazumu granični prelaz u Rafah-u bio bi u nadležnosti palestinskih i egipatskih graničara koje bi nadzrirali evropski posmatrači. Izrael može nadgledati prelazak putem zatvorenog televizijskog kruga i davati prigovore u vezi sa putnicima, a Palestinci imaju zadnju riječ. Uz to Palestinci će moći da putuju između Zapadne obale i pojasa Gaze u autobusima u koloni. Uskoro će biti započeta i izgradnja luke u Gazi.

Američki državni sekretar Condoleezza Rice kaže da će ukidanje ograničenja kretanja poboljšati uvjete života i Palestinaca i Izraelaca.

RICE:
Kako Palestinci budu neometano prelazili preko granice i vraćali se nazad kako budu trgovali Izraelscima, susjedima okolnosti u kojima žive ljudi na obje strane će se mijenjati na bolje.

Otvaranje graničnog prelaza u Rafah-u, izjavila je gospođa Rice, važan je korak za Palestince:

RICE:
To je važan korak naprijed za palestinski narod, za njihovu neovisnost, stabilnost tog područja... Oni će imajti kontrolu na jednoj, a Egipćani na strani. To je međunarodna granica. Biće potrebna i treća strana, a očito je da niko ne želi da to bude nesigurna granica i stoga ja predspostavljam da će svi sarađivati što mogu više.

Mada otvaranje granice Gaze predstavlja važan korak, američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da “je dug put pred nama.” Konačni cilj: dvije države koje žive jedna pored druge u miru i sigurnosti. Da se to postigne palestinske vlasti moraju zaustaviti terorizam i uspostaviti vladavinu zakona i red na palestinskim teritorijama. Sjedinjene države i druge zemlje su odlučne da im pomognu da ostvare ove ciljeve.

XS
SM
MD
LG