Linkovi

Amerika od bh lidera očekuje sporazum o ustavnim reformama


Sjedinjene Američke Države očekuju od lidera bh. stranaka da 21. i 22. novembra u Washingotnu, gdje će prisustvovati obilježavanju 10. godišnjice od potpisivanja Daytonskog sporazuma, postignu sporazum o ustavnim reformama, izjavio je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Douglas Meclhaney.

Ambasador Meclhaney izrazio je očekivanje o dogovoru o onim oblastima o kojima su lideri ostvarili minimum konsenzusa tokom pregovora o ustavim promjenama u Bruxellesu, a što se odnosi na jačanje Parlamenta, Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Na pitanje da li će u vašingtonu učesnici donijeti rješenja za ova tri pitanja pod pritiskom ili će nova rješenja biti potpuno domaći proizvod – ambasador je, ističući da političkim liderima neće biti uručen «gotov ustav» rekao da se Sjedinjene Države ne stide iznijeti javno svoj stav:

Ja sam ovdje u ime svoje vlade, sve ovo što sam saopćio, ako predstavlja neku vrstu pritiska, ili uticaja na nekoga – vi to shvatite kako god želite, ali ono što sam ja rekao što sam ja rekao političkim liderima: vi ste do ovdje sami došli, vi ste identificirali ta pitanja, vi ste sami rekli da postoji određena doza konzenzusa – dajte da to pitanje završimo.

Ukoliko se bh. lideri usaglase o ovim pitanjima, oni će 22. novembra na sastanku s američkim državnom tajnicom Condoleezom Rice usvojiti o tome zajedničku izjavu, najavio je Meclhaney.
Nadalje, učesnici pregovora iz Republike Srpske potpisat će izjavu u Washingtonu izjavu da će se zalagati za potpunu saradnju sa haškim sudom – s obzirom da za SAD, prema riječima ambasadora, pitanje ratnih zločina neće biti završeno dok Mladić i Karadžić ne budu u Hagu.

Govoreći općenito zašto je za Sjedinjene Države uopće značajno obilježevanje desete godišnjice Daytona, ambasador je istakao posebnu vezu koju SAD imaju sa BiH :

Osjećamo da posjedujemo posebnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom. Bili smo sa BiH kada je bilo najteže i zaista imamo namjeru u potpunosti ostati angažovani na putu Bosne i Hercegovine ka uspostavi moderne države koja će biti u potpunosti integrirana u zapadne institucije.

Američki ambasador je najavio da će tokom obilježavanja 10. godišnjice Daytonskog sporazuma u Washingtonu BiH i SAD potpisati sporazum o ostanku američkih snaga na tlu BiH, uključujući i ured NATO-a, te sporazum o otvorenom nebu, što će osigurati slobodno tržište za zračni promet i značajne beneficije za građane i privredu dviju država.

XS
SM
MD
LG