Linkovi

Očuvanje Republike Srpske je vitalni interes srpskog naroda


Predstavnici šest najvećih nevladinih organizacija iz Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci rezoluciju o minimumu nacionalnog interesa srpskog naroda u B i H i principima zajedničkog djelovanja na očuvanju ustavnih pozicija Republike Srpske.

Istovremeno,agencija Prime Communications je saopštila da 87% građana Republike Srpske smatra da Savjet ministara B i H ne radi u interesu srpskog naroda.

Očuvanje Republke Srpske, njene ustavne pozicije i izvornih ustavnih nadležnosti utvrđenih Dejtonskim sporazumom, Ustavom B i H i entiteta je osnovni vitalni interes srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Navodi se ovo u rezoluciji koju su danas u Banjaluci potpisali predstavnici Boračke organizacije, Saveza logoraša, Organizacije porodica zarobljenih i nestalih, Saveza za koordinaciju izbjeglih i raseljenih lica te Studentske unije i Udruženja penzionera Republike Srpske. Ovih šest nevladinih organizacija, udruženih u novoformirani Srpski pokret nevladinih asocijacija, pod skraćenim nazivom SPONA, su poručili da se promjene Ustava B i H i entiteta mogu vršiti samo uz znanje Narodne Skupštine.

Ovom rezolucijom je predviđeno i referendumsko izjašnjavanje o svim pitanjima koja su od vitalnog interesa za građane.

Danas su objavljeni i rezultati istraživanja banjalučke agencije Prime Communications koja su pokazala da čak 87,3 odsto ispitanih građana Republike Srpske smatra da Savjet ministara B i H ne radi u intresu srpskog naroda.

49,7 ispitanika misli da vlasti u Sarajevu i Savjet ministara uopšte, ne rade a 37,6 odsto da to, uglavnom, ne rade u interesu Srba.

10,9 procenata ih je mišljenja da Savjet ministara, uglavnom, radi u interesu Srba a 1,8 posto ih misli da u potpunosti radi u interesu srpskog naroda.

XS
SM
MD
LG