Linkovi

Jaap de Hoop Schheffer: BiH je priča o uspjehu!


BiH je, deset godina nakon Daytona, za prvog čovjeka vojnog saveza "priča o uspjehu". Medjutim, za sada je to i pričao o ključnoj prepreci zemlje na putu ka Partnerstvu za mir, prepreci pod imenom - Radovan Karadžić.

Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Schheffer, je danas, pred desetu godišnjicu Daytona, naglasio zadovoljstvo "obavljenim poslom" al i naglasio da Alijansa pažljivo prati, ne samo sigurnosne i, već i političke prilike u BiH:

" Ako pogledam NATO i BiH, a mi smo tamo još uvijek vrlo aktivni, to je priča o uspjehu. Šta bi bio ključni uspjeh za BiH pod sadašnjim okolnostima? Ako bi se sve strane mogle dogovoriti o razumnim reformama ustava. Medjutim, vidimo neke dobre signale koji dolaze iz BiH, kao posljedica razgovora sponzoriranih od američke i strane nevladinih organizacija".

Prvi čovjek Alijanse primeti da odbrambene reforme dobro napreduju i da sa te strane članstvo u širokoj sigurnosnoj asocijacji Partnerstva za mir nije daleko. Medjutim, haški bjegunci ostaju ključni problem:

"Moraju da shvate da sve dok Karadžić i Mladić nisu u Hagu, postojaće ključna prepreka. Svidjelo se to nama ili ne, ta prepreka postoji i neće biti otklonjena dok se ne ispuni traženo."

Scheffer ukazuje da bi "još ovog poslijepodneva želio vidjeti BiH u Partnerstvu za mir. Medjutim, Ona prije toga mora privasti pravdi Radovana Karadžića, čije deceniju dugo skrivanje, zadaje generalnom sekretaru " bol i frustraciju"

"Nadam se da će moja izjava da mi to zadaje bol i frustraciju biti i u Beogradu i u Sarajevu shvaćena kao izjava generalnog sekretara NATO, te da će učiniti sve da ta dvojica, što je prije moguće, završe u Hagu. Konačno, riječ je o problemu tih država. To, dijelom, jeste i problem medjunarodne zajednice, jer svi smo bili svjedoci zločina. Medjutim, to je, prije svega, njihov problem, imajući na umu njihovu legitimnu želju da se pridruže euro-atlantskim integracijama.“

Za njega je naredna, 2006. godina posebno važna za Zapadni Balkan- godina u kojoj se očekuje naredni NATO samit i otvaranje perspektive za prijem država regiona u člansto do 2008. godine i narednog samita.

XS
SM
MD
LG