Linkovi

Senat odbacio prijedlog Demokrata o definiranju vremena faznog povlačenja iz Iraka


Američki Senat u kojem većinu imaju Republikanci, lako je porazio pokušaj Demokrata da izvrše pritisak na predsjednika Busha da definira vrijeme faznog povlačenja američkih vojnika iz Iraka. Senatori su, takodjer, glasali za vojne sudove administracije predsjednika Busha za sudjenje osumnjičenim teroristima u Guantanamu.

Govoreći novinarima u Japanu predsjendik Bush je rekao da je zadovoljan što je većinski republikanski Senat odbacio pokušaj demokrata za odredjivanjem vremena faznog povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Velikom većinom Senat je prihvatio blažu izjavu kojom se administracija predsjednika Busha poziva da objasni svoju politiku u Iraku.

Senatori su glasali i za vojne sudove administracije predsjednika Busha za sudjenje osumnjičenim teroristima zatočenim u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, ali uz dozvolu zatočenicima da se žale na svoj status zatočenika i eventualnu izrečenu kaznu federalnom američkom sudu.

Kada je riječ o definiranju vremena faznog povlačenja američkih vojnika iz Iraka, senatori su prijedlog Demokrata odbacili glasanjem 58-40.

Lideri demokrata su prijedlog pokrenuli tragom sve manje javne podrške predsjedniku Bushu za rat u Iraku koji je do sada odnio živote više od 2. hiljade amerikanaca, i na hiljade iračana i koji košta Sjedinjene Države preko 200. milijardi dolara. Republikanci su istupili sa vlastitim ne obavezujućim prijedlogom kojeg je Senat potvrdio glasanjem 79-19. Pet demokrata su stali na stranu većinskih republikanaca.

Umjesto poziva za odredjivanjem vremena povlačenja, republikanska odredba traži da 2006. godina bude period značajnog prenošenja suverenitta na iračane, sa iračkim snagama koje će pružati sigurnost i stvoriti uvjete za fazno povlačenje američkih snaga.

Lider republikanske većine u Senatu, Bill Frist je rekao da napuštanje Iraka za sada nije pravi pristup.

Bill Frist, lider većine u Senatu:
Prekid i napuštanje je pogrešna politika. Takav scenario bi veoma odgovarao planovima za koje mi znamo da ima al-Qaida.

Sa druge strane lider demokratske manjine Harry Reid je insistirao na tome da je glasanje u Senatu, bez obzira što je prošao prijedlog Republikanaca, a ne demokrata pokazalo nepovjerenje prema politici administracije predsjednika Busha u Iraku.

Harry Reid, lider demokratske manjine u Senatu:
Danas smo vidjeli glasanje nepovjerenja politici administracije predsjednika Busha u Iraku. Demokrati i Republikanci su stavili do znanja da ostajanje na sadašnejm kursu nije put kojim treba dalje ići.

Budno prateći dešavanja kod kuće dok boravi u Aziji, predsjednik Bush je odluku Senata nazvao značajnim korakom naglašavajući da je važno da koalicija koju predvode Sjedinjene Države uspije u Iraku.

XS
SM
MD
LG