Linkovi

Izbor izmedju dvije suprostavljene vizije


Lideri 34 demokratske zemlje, uključujući i Sjedinjene Države, prisustvovali su 4 samitu američkih zemalja u Mar del Plati, u Argentini. Pažnju su posvetili mogućnostima uspješnijeg zapošljavanja, jačanju trgovinske razmjene, održavanu ekonomskog rasta, te borbi protiv siromaštva i jačanju demokratskih institucija.

Predsjednik George Bush predstavio je plan o stvaranju Centralnoameričkog i karipskog fonda, kojim bi upravljali izabrani menadžeri iz privatnog sektora. Sredstva iz tog fonda bila bi investirana u kompanije zemalja tog regiona. Po ocjeni gospodina Busha osiguravanje socijalne pravde za dvije Amerike zahtijeva izbor između dvije suprotstavljene vizije.

G.Bush:
Jedna vizija nudi nadu. Zasnovana je na ideji predstavničke vlasti, na integraciji u svjetsku zajednicu i na vjeri u moć individualne slobode. Druga vizija, unazađuje demokratski napredak postignut u protekle dvije decenije jer igra na kartu straha, što susjeda okreće protiv susjeda, a druge krivi za sopstvene propuste u brizi o vlastitom narodu.

Uspješne demokratije, kaže gospodin Bush, zasnivaju se na zajedničkim principima, na zajedničkoj odgovornosti i uvažavanju svih.

G.Bush:
Svaka demokratija ima sopstveni karakter i kulturu koja odražava njihovu jedinstvenu tradiciju i istoriju. Pa ipak, sve slobodne i uspješne zemlje imaju neke zajedničke karakteristike: slobodu vjeroispovjesti, slobodu medija, ekonomsku slobodu, jednaku pravdu za sve i po slovu zakona, podjednak gradjanski status za sve i, konačno, ograničenu moć države.

Čineći realnošću dar slobode, istakao je predsjednik Bush na nedavnom samitu lidera 34 američke države, mi ćemo pomoći i ostvarivanju socijalne pravde i uspostaviti svijetao primjer za sav ostali svijet.

XS
SM
MD
LG