Linkovi

Haški sud izrekao oslobadjajuću presudu Seferu Haliloviću


Haški sud je danas izrekao osbodjajuću presudu nekadašnjem načelniku Štaba Vrhovne komande Armije BiH, Seferu Haliloviću, nalazeći da nije odgovoran za ubistva hrvatskih civila, koja su 1993. godine počinili pripadnici Armije BiH u selima Grabovica i Uzdol.

U pojašnjenju oslobadjajuće presude za Sefera Halilovića, haške sudije naglašavaju da tužitelji nisu "izvan razumne sumnje" dokazali da je Halilović zapovjedao operacijom "Neretva 93" tokom koje su ubijeni hrvatski civili. Sudije nisu bili uvjereni ni u tvrdnju tužitelja da je oslobodjeni Halilović imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločin.

Iako su uvjereni u činjenicu da je zločin počinjen- da je tada u Grabovici ubijeno 13, a u selu Uzdol 29 hrvatskih civila i jedan pripadnik HVO-a, sudije Raspravnog vijeća su donijeli odluku da Sefer Haliković nije odgovoran za te zločine i oslobodjen je optužbe za ubistvo kao kršenje prava i običaja ratovanja.

Njegovo puštanje na slobodu je naloženo čim se za to steknu uslovi, dok se tu priča o zločinu nad hrvatskim civilima ne završava- haški tužitelji su, zbog činjenice da je cijelom operacijom "Neretva 93" zapovjedao tadašnji zapovjednik Vrhovne komande Armije BiH, Rasim Delić, podnijeli prijedlog proširenja sadašnje optužnice protiv Delića i na zločine počinjene u selima Grabovica i Uzdol.

Inače, optužnica protiv Delića je, poput one koja je svojevremeno podignuta protiv Halilovića, bazirana na principima zapovjedne odgovornosti- krivnji zato što ništa nije preduzeo da se zločini spriječe, a da se krivci kazne. Sudbinu ovog prijedloga tužitelja odlučiće naknadna odluka haških sudija.

XS
SM
MD
LG