Linkovi

Enes Karić: Preporučujem muslimanima u Evropi da razdvoje religiju i politiku


U Beču je danas, pojedinačnim istupima učesnika, razmjenama mišljenja i nezvaničnim razgovorima prijeko potrebnim za potpunije razumijevanje protekao drugi dan konferencije pod nazivom Islam u pluralističkom svijetu na kojoj se okupilo više od hiljadu predstavnika iz islamskih i ne-islamskih zemalja.

Jedan od učesnika tog velikog skupa je i dekan Fakulteta islamskih nauka profesor doktor Enes Karić. Gospodin Karić će sutra govoriti u oficijelnom dijelu konferencije. Naša dopisnica Emela Filipović je razgoarala s gospodinom Karićem koji za Glas Amerike govori o religijskom suživotu u Bosni i Hercegovini i muslimanima u Evropi.

E. Karić:
Bosna je pokazala tokom povijesti pokazala da religije mogu živjeti zajedno ukoliko je vlast, koja vlada tim prostorima, pravedna. Vlast, koja servisira svakodnevni život ljudi. Mi smo vidjeli da je tolerancija visokog stepena postojala, ne samo u vrijeme Otomanske imperije, nego i u vrijeme Austro-Ugarske imperije, pa i u vrijeme mira tokom mnogih izdanja države Jugoslavije.

Ne mogu religije danas, baš, do kraja usrećiti čovječanstvo. Dakako, velika je odgovornost na današnjim religijama, ali svoje stvari treba da uradi i politika, kultura, nauka, univerziteti, itd.

Preporučujem muslimanima u Evropi da razdvoje religiju i politiku, da svoju religiju konzumiraju na religijski način, na način vjere, kulture i civilizacije, a da svoju politiku udruže kao gradjani sa drugim gradjanskim partijama koje danas postoje u Evropi.

Vidite, danas muslimani u Evropi mogu, u velikom broju, graditi džamije, otvarati islamske centre, u velikom broju mogu imati svoje škole.
Dakako, evropsku demokratiju u tom pogledu treba dogradjivati, i općenito zapadnu demokratiju. Ali su, ja to otvoreno ističem, tekovine evropske demokratije, i zapadne demokratije u pogledu ispoljavaja i življenja vjerskih uvjerenja, i prakticiranja vjere, ili ne prakticiranja ni jedne vjere, daleko odmakle u usporedbi sa demokratskim tekovinama u muslimanskim zemljama, ili barem u nekim muslimanskim zemljama.

XS
SM
MD
LG