Linkovi

Reva G-wiz na ulicama Londona


Za dobro zdravlje, vazna je i zdrava okolina.
Uz stalna povećanja cijena benzina i sve veći broj automobila na ulicama u svim gradovima svijeta, odlazak na posao na četiri točka stalno je skuplji i teži. U Londonu, britanskoj prijestonici, odnedavno su se pojavili mali automobili projektovani da troše malo... i goriva i parking prostora.

Novi automobil na cesti ne samo da je mali po dimenzijama, nego je i vrlo mali zagađivač okoline. On naime, nema auspuh. Modela Reva G-wiza, kako je u Britaniji nazvan, sada je već oko 250 na ulicama Londona. Proizvodnja je prije pet godina počela u Indiji, ali to nije isključivo proizvod Indijaca. Osmišljeni su zapravo u Sjedinjenim državama kao vozilo budućnosti, bazirano na maloj potrošnji, po okolinu čistom motoru i sposobnosti mnogostrukog punjena energentom.

London Bell, inovator i konstrutor Reva G-wiza:

”Zapitali smo se šta treba uraditi drugačije da bi napravili takav automobil. I počeli smo skupljati i analizirati brojne komponente, integrirati ih jednu cjelinu i na taj način shvatati kakav bi to automobil trebalo da bude i kako bi određene modifikacije mogle funkcionirati zajedno. Tokom ekperimentiranja pokušavali smo i sa elektro-pogonom i uspjeli. U Indiji vozilo je nazvano Reva, a u Britaniji G-wiz.

U Britaniji taj se mališan prodaje samo putem interneta.

Keith Johnston, uvoznik za Britaniju

”Nemamo oficijelnog prodavača, nemamo auto-salona, ne oglašavamo prodaju, ne štampamo brošure.... I to odražava našu filozofiju - nastojimo smanjiti svaki mogući trošak na račun praćenja ekološke komponente automobila. G-wiz procječno prelazi ako 900 kilometara krećući se na struju za koju treba platiti onoliko koliko se plati za otprilike 4 litra benzina. To znači da za jedno punjene rezervoara kola na benzinski pogon, G-wiza može voziti po cijelom gradu skoro godina dana.“

Uz maksimalnu brzinu od 60 kilometara na sat i isto toliko kilometara između dva punjenja strujom G-wiz je još jedan model među sve brojnijim automobilima "naklonjenih majci prirodi." Neke gradske vlade podtiču korištenje tih automobila davanjem određenih olakšica - besplatnim parkingom na primjer.

Lynn Pryor, vlasnica Reva G-wiza:

”To je savršeno vozilo za grad. Apsolutno ne zagađuje okolinu, što je najvažnije. Moga ga prikljičiti na običnu kućnu utičnicu, punjene traje 6 sati i struja me košta svega 20 penija. Oslobođena sam plaćanja parkinga i ograničenja vožnje kojima podliježu klasični automobili.“

Reva G-wiz mogao bi biti pravi odgovor na spiralni rast cijena goriva i drugih saobraćajnih troškova. Ipak, svoje vlasnike ne može sačuvati od jedne velike glavobolje svih vozača - zastoja u saobraćaju.

XS
SM
MD
LG