Linkovi

Paddy Ashdown pred Vijeće sigurnosti UN-a


U New Yorku se danas Vijeću sigurnosti UN-a obratio visoki predstavnik za BiH, Paddy Ashdown, koji je podnio izvještaj o dešavanjima u BIH u prvoj polovini ove godine, a neposredno pred obilježavanje 10-te godišnjice Dejtona.

Bosna i Hercegovina je uspjela ostvariti ono što su mnogi smatrali nemogućim prije svega godinu dana, a pogotovo na početku moga mandata u maju 2002. godine. Jer, ova zemlja sada stoji na pragu Evrope. Ako sve bude teklo po planu, proces pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biće odobren 21. novembra, na zasjedanju Vijeća za opšte poslove i vanjske odnose u Briselu, rekao je gospodin Ashdown u posljednjem izvještaju kojeg podnosi u funkciji visokog predstavnika.

Zahvaljujući kombinaciji fleksibilnosti i saradnje kod nekih lokalnih čelnika i kontinuiranog pritiska međunarodne zajednice, glavne prepreke na putu ka evroatlantskim integracijama su prevaziđene. Reforma odbrane je uspjela izvan svih očekivanja, naglasio je gospodin Ashdown.

On je međutim dodao da bez prebacivanja Karadžića i Mladića u Hag, pravda neće biti zadovoljena, a region Balkana neće biti u mogućnosti da u potpunosti zakorači u novu, evropsku fazu svoje istorije.

Bosna i Hercegovina sada odlučno prelazi sa procesa implementacije na maratonski zadatak uspostavljanja dobrog načina upravljanja i dostizanja evropskih standarda na putu ka članstvu u evropskim tijelima. To je nešto što međunarodna zajednica ne može učiniti umjesto Bosne i Hercegovine, naglasio je Paddy Ashdown.

XS
SM
MD
LG